Koji je materijal najbolji za radnu površinu u kuhinji?

Jednostavnim savjetima izaberite najizdržljiviji materijal

Duša kuće leži u kuhinji jer ona određuje hranu kao i ukuse koji zadovoljavaju svako čulo. U kuhinji se spremaju jela za različita dešavanja koja moraju biti nezaboravna. Zato u kuhinji sve treba da bude funkcionalno, dugotrajno, lako za korištenje i lako za održavanje.

U stanu, osim porodice niko drugi neće koristiti kuhinju zato ju je potrebno napraviti tako da udovoljava želje i potrebe. Jedna od stvari na koju se treba gledati prilikom kupovine kuhinje ili renoviranja jeste radna površina u kuhinji.

Granit u kuhinji

Koji je materijal najbolji za radnu površinu? Radna površina u kuhinji može biti od drveta, granita, čelika, mermera, i laminata. Ona bi trebala da izdrži sječenje, mrlje, vruće tačke kao i toplotu. Jednom kada se ona postavi na nju treba zaboraviti na nekoliko sljedećih godina, osim čišćenja. Zbog toga ona bi trebala da bude dugotrajna, otporna na prašinu i ogrebotine, ali i da otvara estetska čula. Drvena i platforma od laminata nije najbolja za održavanje, a nije ni izdržljiva. Mermer i čelik su moderne platforme, jake su i izdržljive, ali oba su previše skupa i mermer je porozan.

Granit je prirodni kamen koji se uglavnom postavlja za kuhinjske površine i ne koristi se samo za njih već i za sudopere. Izuzetno je izdržljiv, otporan na toplotu i fleke, jak kao i dijamant, dostupan u jedinstvenim bojama i dezenima, i prilagodljiv je svakoj kuhinji.

Sa preko 200 nijansi, Indija je najveći proizvođač ovog divnog prirodnog kamena sa visokim kvalitetima. Osim Indije, granit se uvozi i iz Kine, Brazila, ali i iz Velike Britanije. Postoji mnogo vrsta granita, a ovo su samo neki od njih: crni granit, crveni kombinovani granit, plavi, imperijal plava, lavanda plavi i mnoge druge vrste. Cijene su različite, pa se uvijek može izabrati neki u skladu sa budžetom.

U istoj kategoriji: