Pametno osvijetlite svoj dom

Kada je riječ o uređenju doma, malo je onih koji svoje vrijeme posvete i odabiru adekvatne rasvjete jer se ona podrazumijeva. Ipak, danas je asortiman rasvjete vrlo velik pa se ponekada jako teško odlučiti koji točno model odabrati. 

Ono na što stručnjaci uvijek upozoravaju je to da je prilikom odabira važno dobro razmisliti o tome kojem prostoru je ona namijenjena. A također i koja količina svjetlosti je potrebna da bi se taj prostor adekvatno osvijetlio. Naime, svako rasvjetno tijelo nema jednaku snagu osvjetljavanja pa prilikom idućeg posjeta trgovini koja prodaje rasvjetu vodite računa i o ovom parametru.

U posljednje vrijeme vrlo popularan način osvjetljavanja postala je ugradbena rasvjeta. Naime, to je vrsta koja se postavlja direktno u strop ili pod prostorije, a daje odlično osvjetljenje.

Rasvjeta za svaku prostoriju

Kao što je prethodno navedeno, danas je asortiman zaista velik pa se tako kupci nerijetko zbune tako velikom ponudom. Najpopularnija rasvjeta danas dolazi u obliku:

  • Lustera
  • Reflektora
  • Ugradbenih rasvjetnih tijela
  • Stolnih ili samostojećih lampi

S obzirom da svako od navedenih rasvjetnih tijela nema jednaku moć osvjetljavanja, prije kupnje se valja raspitati o konkretnim modelima koji su pogodni za prostorije koje vi opremate. 

Tako su primjerice reflektori danas vrlo popularan odabir za osvjetljavanje dnevne sobe, blagovaonice, ali i hodnika. Razlog tome je mogućnost samostalnog usmjeravanja svjetla tamo gdje je najpotrebnije. Osim klasičnih reflektora koji dolaze s 3, 4 ili 6 žarulja, danas postoje i oni sa samo jednom žaruljom pa su takvi modeli vrlo pogodni za osvjetljavanje manjih prostora ili za isticanje slika, skulptura i slično. Lusteri su jedan od najpopularnijih rasvjetnih tijela pa ih tako možemo vidjeti u gotovo svim prostorijama.

Jedinim od najboljih i najdugovječnijih izbora pokazala se upravo LED rasvjeta, odnosno ona koja za osvjetljavanje koristi LED žarulje.

Nevidljiva rasvjetna tijela

U posljednje vrijeme vrlo popularan način osvjetljavanja postala je ugradbena rasvjeta. Naime, to je vrsta koja se postavlja direktno u strop ili pod prostorije, a daje odlično osvjetljenje. Ovaj model rasvjete nerijetko se može vidjeti na prilazima kuća kao pomoćno osvjetljenje uz staze i prilaze, ali ona je svoje mjesto našla i u osvjetljavanju interijera. Tako primjerice oni koji renoviraju svoj prostor ili tek započinju s gradnjom istog vrlo lako mogu postaviti ugradbenu rasvjetu. 

Ona se u interijerima najčešće postavlja na stropovima dnevnih soba, ponekad i kuhinja, a najčešće kao svjetlo na stubištima. Kada je riječ o osvjetljavanju stubišta tada se ona postavlja na gazište stuba ili pak na bočne zidove. Glavni razlog popularnosti ove vrste krije se u tome što ne zauzima puno mjesta zbog čega je i dobila epitet nevidljive. Njezin nedostatak svakako je njezina visoka početna cijena kao i cijena postavljanja te činjenica da ju je, u slučaju već postavljenih rasvjetnih tijela, teško postaviti jer je potrebno spuštati strop, što dovodi do značajnih financijskih izdataka.

Lusteri omogućuju odabira modela različitih oblika, boja, materijala izrade i dizajna što privlači brojne jer daje velike mogućnosti kombiniranja u različitim stilovima uređenja i različitim prostorima.

Moćna i dugovječna svjetlost

Kada je u pitanju rasvjeta, osim odabira između lustera, reflektora i ugradbenih tijela, važno je prilikom kupnje razmisliti i o vrsti žarulje koja će biti postavljena u samo rasvjetno tijelo. Danas najveći broj modela već sugerira koja vrsta žarulje je potrebna, no postoje i modeli kod kojih se mogu staviti obične žarulje ili pak LED žarulje. 

Jedinim od najboljih i najdugovječnijih izbora pokazala se upravo LED rasvjeta, odnosno ona koja za osvjetljavanje koristi LED žarulje. Tome je tako u prvom redu zbog toga što je ova vrsta iznimno jaka i svojim osvjetljavanjem zadovoljava i one najzahtjevnije, a s druge pak strane traje puno duže od klasične rasvjete kao što su primjerice žarulje sa žarnom niti. Ipak, nedostatak ove veste je to što je vrlo skupa u odnosu na neke druge modele, no stručnjaci napominju da za razliku od drugih modela štedi električnu energiju pa je ulaganje vrlo isplativo.

Dizajnerski dodir osvjetljavanju doma

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme vrlo popularno dizajnersko uređenje interijera i eksterijera, proizvođači rasvjete pobrinuli su se da i oni daju svoj doprinos svijetu uređenja. Naime, danas postoje i trgovine koje prodaju dizajnersku rasvjetu koja će svojim elegantnim i sofisticiranim izgledom te visokom kvalitetom upotpuniti svaki prostor u koji bude postavljena.

Ono što je važno znati je to da ćete za nju ipak morati izdvojiti više novca nego za onu klasičnu, no njezin utjecaj na izgled prostora bit će izvanredan.

Lusteri su odabir mnogih

Kada govorimo o različitim modelima, lusteri su čest odabir brojnih korisnika. Lusteri omogućuju odabira modela različitih oblika, boja, materijala izrade i dizajna što privlači brojne jer daje velike mogućnosti kombiniranja u različitim stilovima uređenja i različitim prostorima.

S druge pak strane, upravo ta raznolikost omogućava lusterima i da promijene izgled prostorije ili ga pak svojim izgledom podignu. Lusteri tako daju dašak nekog drugog stila i originalnosti.

U istoj kategoriji: