Raznolikost proizvoda linearne tehnike

Za razne proizvode iz skupine linearne tehnike mnogi dosad nisu niti čuli, no možda su ih ponekad i morali koristiti. Proizvode iz linearne tehnike čini nešto od sljedećeg:

 • Kuglična vretena
 • Trapezna vretena
 • Teleskopske vodilice
 • Linearne vodilice
 • Maziva itd.

Primjerice, teleskopske vodilice vrlo se često koriste kod ladica koje danas možemo pronaći u raznim komadima namještaja, od stolova, ormara, regala i sl. 

Za razne namjene koriste se razna vretena, kao što su primjerice kuglična ili trapezna. Vrlo su važna i kod mnogih vrsta montaže njih ključni dio.

Općenito o vretenima

U literaturi se često spominje navojno vreteno, dok će mnogima biti poznato samo kao vreteno. Riječ je o dijelu u obliku izduženog vijka. Glavna funkcija mu je da uz dijelove koji su na njega spojeni pretvara rotacijsko gibanje, odnosno vrtnju u pravocrtno gibanje, odnosno translaciju. Tijekom rada, vreteno se vrti, a pripadajući dio koji ima unutarnji navoj se pomiče duž cijelog vretena. Najčešće se koriste dvije vrste vretena:

 • Kuglična
 • Trapezna

Razlike između kugličnih i trapeznih vretena

Kuglična vretena dolaze s pripadajućom maticom koja sadrži male kuglice koje služe za nošenje opterećenja. Zbog toga je pri njihovim korištenju trenje dosta smanjeno te je omogućeno nošenje većeg tereta, ali i veća preciznost u radu.

Trapezna vretena i matice
Trapezna vretena i matice

S druge strane, trapezna vretena se sastoje od klasične matice i samog vretena te nema nikakvih kontaktnih elemenata. Za kretanje se koristi kut navoja i trenja između površine vretena i matice. Trapezno vreteno se uglavnom izrađuje od čelika, a matica je najčešće od bronce ili plastike.

Odaberite prikladnu tehnologiju

Ovisno o tome za što ćete ih koristiti, postoje određene prednosti i mane korištenje trapeznih i kugličnih vretena. Uz napredak tehnologije, sve je manja razlika između te dvije vrste, odnosno gotovo da se mogu koristiti i jedna i druga u bilo koje svrhe. Trapezne varijante su još uvijek nešto jeftinije za proizvodnju pa se neki upravo zbog cijene odlučuju za njih. 

Kuglično vreteno i matica
Kuglično vreteno i matica

U određenim slučajevima, jednostavno nije moguće koristiti trapezna vretena i jedina koja se mogu koristiti su kuglična. Isto tako, u nekim slučajevima, kuglična nikako ne dolaze u obzir, primjerice na mjestima gdje je potrebno samobrtvljenje, jer ona to ne mogu osigurati.

Greške kod korištenja kugličnog vretena

Mnogi se danas odlučuju za korištenje kugličnih vretena, no oni koji se prvi puta susreću s njima, često imaju problema jer naprave neke pogreške pri korištenju. Kako se to ne bi dogodilo i vama, u nastavku vam donosimo moguće greške i načine za njihovu prevenciju. Greška koja se često događa je skidanje matice bez korištenja tuljca. To dovodi do ispadanja kuglica iz matice i jedino što u tom slučaju možete napraviti jest naručiti novu maticu ili kompletan novi sustav. Zato, ako skidate ili pričvršćujete maticu, uvijek se koristite tuljcem.

Druga greška odnosi se na lošu obradu krajeva vretena. Prilikom obrade, svakako stavite maticu na vreteno, jer ćete time izbjeći većinu problema vezanih uz lošu obradu. Kako biste izbjegli bilo kakve moguće probleme, uvijek možete naručiti vretena koja već imaju obrađene krajeve. Treća greška odnosi se na loš izbor maziva za podmazivanje. Naime, kuglična vretena moraju se adekvatno podmazivati, jer bi u suprotnom moglo doći do povećanog trenja što može oštetiti cijeli sustav. Koriste se dvije vrste maziva:

 • Ulja – kod brzina većih od 5 m/min
 • Konzistentne masti – kod brzina manjih od 5m/min

Budete li se pridržavali ovih savjeta, nećete imati nikakvih problema. 

Vodilice za sve namjene

U brojnim web trgovinama u kojima se prodaju vretena i slični proizvodi, često možete pronaći i razne vrste vodilica. Najčešće se koriste:

 • Linearne
 • Teleskopske

A upravo teleskopske vodilice spadaju u najprodavaniju vrstu. Koriste se najčešće kod ugradnje ladica u razne komade namještaja. Vrlo vjerojatno kod kuće imate neki stol, regal, ormar ili neki drugi sličan komad namještaja koji sadrži ladice. A vjerojatno su one pričvršćene upravo teleskopskim vodilicama. Dostupne su one vrlo tanke koje mogu podnijeti nešto manja opterećenja, ali i one puno snažnije, koje mogu podnijeti velika opterećenja.

Glavna prednost teleskopskih vodilica je u tome što omogućuju potpuno izvlačenje ladice pa je vrlo jednostavno u njih staviti sve što vam je potrebno. Također možete pronaći i modele koji sadrže klinove koji služe kako se ladice ne bi slučajno otvorile. Sve teleskopske vodilice se uglavnom rade od nehrđajućeg čelika te su zbog toga dugotrajne.

U istoj kategoriji: