Pripremite se za ljepše vrijeme uz vrtne garniture

Dolaskom lijepog vremena ponovno počinjemo razmišljati o uređenju vrta. Nakon mjeseci hladnog i lošeg vremena, vrijeme je da razmislimo o tome kako vanjski prostor ponovno urediti za boravak. Vrtne garniture odličan su način da vanjski prostor postane prostor za boravak i druženje, no veoma je važno da odaberete modele koji će odgovarati vašem stilu života. 

Kod odabira vrtne garniture morate na umu imati kako ćete se o njoj morati brinuti, pogotovo ako će većinu vremena biti na otvorenom, stoga birajte materijale koji će moći izdržati razne vremenske uvjete i neće zahtijevati mnogo održavanja. Uz to, pripazite da kupite modele koji su udobni za sjedenje.

Prirodni materijali vrtnog namještaja

Kako biste imali vrtnu garnituru koja će vas moći poslužiti dugi niz godina, veoma je važan materijal od kojeg je napravljena. Generalno govoreći, kupujete li vrtne garniture koje će trajati, drvo je najbolji izbor jer je materijal koji je ugodan na dodir i veoma izdržljiv.

Moderne vrtne garniture
Moderna vrtna garnitura EUREKA

Ipak, imajte na umu kako je drvetu barem jednom godišnje potrebno posvetiti pažnju kako biste ga očistili, nauljili i napravili ostatak održavanja. Na taj način bit ćete sigurni da je drvo vašeg namještaja zdravo i nahranjeno i da će moći izdržati ostatak sezone. Ipak, morate li vrtni namještaj, kao što su vrtni stolovi ili vrtne stolice često premještati, drvo možda nije najbolji odabir.

Alternativne opcije za uređenje vrta

Ako drvene vrtne garniture nisu opcija za vas, možete izabrati i:

  • Metalne
  • Plastične

Metalne vrtne garniture među najtežima su, što je dobro živite li u vjetrovitim područjima, no morate imati na umu kako metal tijekom vremena može početi hrđati, pa je takav model s vremena na vrijeme potrebno pregledati i po potrebi dodatno zaštititi. 

Osim njih, plastične vrtne garniture mogu se pronaći u cijelom spektru kvaliteta. Tanka plastika jeftina je i može poslužiti prvo vrijeme, no imajte na umu da nakon određenog vremena boravka na suncu može i strukturalno oslabiti. Plastično pletivo je pak često veoma izdržljivo i odlično za vrtove uz montažni bazen ili more, jer se voda u njima neće skupljati ako u njih sjednete mokri.

Odabir namještaja prema navikama

Kada birate vrtne garniture, također razmislite i o tome što najčešće radite vani. Želite li u vrtu vanjski prostor za jelo, onda ćete svoji komplet sačiniti od stolica ili još bolje klupa te vrtnog stola na kojemu možete jesti. S druge strane, ako želite prostor u kojemu se možete odmarati i uživati u druženju, namještaj upotpunite sjedećom garniturom poput:

  •  ležaljki
  •  vrtnih sofa
  •  niskih vrtnih stolova

Imajte također na umu i to nalazi li se vaša vrtna garnitura u hladu barem dio vremena ili ne. Ako nemate prirodni hlad, svakako ju upotpunite i suncobranom ili nekom drugom vrstom zaštite od sunca!

Zanimljivi dodatci za vrt

Osim suncobrana, ovisno o tome koji model ste odabrali, dobro je također imati i razne dodatke koji će vam boravak na otvorenom učiniti jednostavnijim. Sjedeći prostor upotpunite jastucima ili pak podlogama za sjedenje, pogotovo ako se radi o materijalima koji se na suncu mogu jako ugrijati.

Za vrtne stolove dobro je imati i stolnjake, pogotovo ako su plastificirani. Osim što će prostor oko vrtne garniture izgledati ljepše, lakše ćete održati njenu čistoću jer je plastificirane stolnjake moguće samo obrisati mokrom krpom. Također, uložite i u presvlake kojima ćete zaštititi vrtni namještaj kada ga ne koristite, pogotovo ako za njega nemate mjesta na zatvorenom tijekom zime. Pametna ideja je također uložiti i u jastuke i podloške za sjedenje od barem djelomično nepromočivih materijala!

Savršen vrtni stolovi

Vrtni stolovi važan je dio vrtnog namještaja, koji s ostalim elementima tvori jednu zanimljivu cjelinu. Kod odabira vrtnih stolova svakako imajte na umu koja je njegova namjena. Mali vrtni stolovi mogu biti samo manje površine na kojima držite piće, no želite li ga koristiti i za ručkove, svakako uložite u veći vrtni stol.

Vrtni stolovi važan je dio vrtnog namještaja
Vrtni stol PIKNIK 80×80

Uz to, razmislite i o tome je li mjesto u vrtu na kojemu se nalazi vrtna garnitura statično ili ćete ju morati pomicati. Plastični vrtni stolovi najbolja su ideja ako se vaš sjedeći vrtni namještaj nalazi na mjestu s kojeg ga morate pomicati, jer imaju relativno malu masu. Ipak, metalni i drveni vrtni stolovi odlična su opcija želite li da vaš vrtni prostor izgleda elegantnije i ugodnije. Kod njihovog  odabira također imajte na umu kako bi oni trebali odgovarati ostalim komadima namještaja koje imate u stilu, paleti korištenih boja i materijalima koji se koriste.

U istoj kategoriji: