Za brzu pripremu roštilja izaberite električni roštilj

Roštilj kao način pripreme hrane gotovo da ima neki kultni status u društvu. Ljudi naprosto uživaju u samoj pripremi, ali i konzumaciji hrane s roštilja, bez obzira o kojoj se vrsti roštilja radi. Električni roštilj posebno cijene oni koji nemaju mogućnosti korištenja ostalih tipova roštilja. Obiteljima koje žive u stanu, električni roštilj (http://www.flamula.hr/rostilji/elektricni) je zapravo jedina jednostavna opcija kako mogu ispreći hranu na roštilju.

Modeli električnog roštilja

Električni roštilj moguće je u trgovinama pronaći u obliku dva modela koji se razlikuju po broju rešetki. Osnovni model ima jednu rešetku. Na nju se hrana jednostavno postavi, roštilj se upali i hrana se uz povremeno okretanje peće. Nešto skuplji model ima dvije rešetke, na glavnu rešetku se hrana postavlja, a dodatna rešetka se još postavi preko hrane.

elektricni-rostilj

S obzirom da obje rešetke proizvode toplinu, hrana će se istovremeno ispeći s obje strane i puno brže nego samo na jednoj rešetci. Električni roštilj s dvije rešetke se može koristiti i kao toster tako da ste kupnjom tog modela dobili zapravo dva funkcionalna uređaja.

Usporedba s roštiljem na ugljen

Budući da je roštilj na ugljen jedan od najpoznatijih vrsta roštilja, vrijedi ih usporediti. Električni roštilj ima jednu veliku prednost u odnosu na njega, a to je brzina pripreme. Ne radi se samo o brzini pečenja hrane, nego i pripremi prije pečenja. Kod roštilja na ugljen prvo trebate pripremiti ugljen i drva, zapaliti ih i čekati dok se razgore da bi mogli krenuti peći, a električni roštilj dotad već skoro može ispeći hranu. Dovoljno ga je ukopčati u struju i uključiti i već za par minuta, rešetka će biti dovoljno vruća da se može početi s pečenjem.

https://www.youtube.com/watch?v=5zuOA3CYkGs

Pečenje hrane na električnom roštilju je vrlo jednostavno iz razloga što on nakon što dosegne određenu temperaturu, nastavi s njenim održavanjem. Kod roštilja na ugljen to nije tako jer temperatura ovisi o jačini trenutne vatre koja s vremenom slabi. Što se tiče čišćenja, električni roštilj se i jednostavnije čisti i ponekad ga je dovoljno samo prebrisati vlažnom krpom nakon pečenja.

No, električni roštilj ima jedan “nedostatak” u odnosu na roštilj na ugljen, a to je posebni miris i okus roštilja koji on ne može proizvesti. Ipak, mnogi to ne smatraju kao nedostatak i brzina pripreme i lakoća čišćenja im je ipak bitnija pa se radije odlučuju za električni roštilj.

U istoj kategoriji: