Roštilj na ugljen

Ukoliko u vrtu nemate roštilj, on kao da ne postoji, a definitivno najpoznatija vrsta roštilja ljudima je upravo roštilj na ugljen (tj. roštilj na drva ili briket). U današnje vrijeme pojavile su se i neke druge vrste roštilja, poput plinskog ili električnog, ali ovaj mami širu publiku upravo zbog mirisa koji se oko njega širi i mirisa koji hrani daje dozu boljeg okusa. Upravo zbog toga roštilj na ugljen nameće se kao najbolja opcija za kupnju.Jačina žara kod roštilja uvijek se mora moći kontrolirati, te on mora imati pristup žaru. Najčešće se jačina žara kontrolira tako da se rešetke roštilja pomaknu s žara i laganim puhanjem povećava ili vodom smanjuje žar. Roštilj bi također trebao imati dobar odvod dima (ukoliko se radi o kaminu), jer u protivno sav dim će ići prema vama, a ne u zrak gdje bi trebao. Kod klasičnih roštilja koji nisu nikako ograđeni, ovisno o vremenu ovisi i smjer dima.

Naravno za roštiljanje osim ugljena, potrebno je prvo zapaliti vatru na koji će se staviti ugljen da se napravi žar. Iako su to prije ljudi većinom radili malim drvima za potpalu, danas je sve češće da se koriste razne kocke za potpalu, koje se ne preporučuju jer od njih se stvara neugodan miris.

Vrste roštilja na ugljen

Razlikujemo nekoliko vrsta roštilja na ugljen (http://www.flamula.hr/rostilji/na-ugljen): klasične metalne roštilje, viseće i okomite roštilje, roštilje s poklopcem, kamine, te smokere. Najpoznatiji su klasični metalni, te kamini.

Roštilj za ugljen

Klasične metalne roštilje na ugljen možete pronaći u svakom dućanu, a ono na što je bitno obratiti pažnju prilikom kupnje je da je roštilj što deblji kako bi mogao bolje zadržavati toplinu, te da je što stabilniji kako se ne bi klimao tijekom pečenja. Također, obavezno nakon kupnje roštilja prije prve upotrebe potrebno ga je dobro razgoriti, jer su često prefarbani farbom koja gori.

Kod izgradnje ili kupnje kamina veoma je bitno obratiti pozornost na dimenzije. Vjerujemo da možete prepoznati svoje potrebe, te da znate koliko veliki kamin vam je dovoljan, kako ne biste morali nepotrebno zagrijavati preveliki prostor. Također veoma je bitno da kamin imad dobro izvedeni dimnjak kako bi povukao sam dim u vis, a ne da dim izlazi na otvor kroz koji vi pečete.

U istoj kategoriji: