Uredite dom uz vrhunsko osvjetljenje stropnih svjetiljki

Svatko tko se u nekom trenutku bavio uređenjem svog ili tuđeg doma svjestan je da to nije nimalo jednostavan posao. Čak i slučaju da raspolažete s neograničenim budžetom, što uglavnom nije slučaj, postoji veliki broj stvari o kojim treba voditi računa, počevši od rasporeda prostorija, odabira namještaja… 

Odabir idealnog osvjetljenja nije prva stvar koja većini ljudi padne na pamet kada je riječ o uređenju doma, ali je izrazito bitna stavka koja može biti presudna pri kreiranju savršene atmosfere. Savršeno osvjetljenje koje mogu omogućiti stropne svjetiljke može vizualno povećati prostor, stvoriti ugodnu atmosferu te učiniti boravak u vašem domu maksimalno ugodnim, pogotovo u slučaju da vaš dom ne dobiva velike količine prirodnog dnevnog svjetla. 

Odabir odgovarajućeg modela stropne rasvjete

Kada kupujete stropne svjetiljke za vaš dom, važno je izabrati model koji odgovara prostoru kojeg osvjetljavate, ali i namjeni. Izbor modela zaista je velik, bez obzira na to kupujete li stropne svjetiljke u fizičkim ili online trgovinama, tako da ćete zasigurno uspjeti naći nešto za sebe. Najvažnije je znati što točno tražite. 

stropne svjetiljke za savršeno osvjetljenje
Savršeno osvjetljenje koje mogu omogućiti stropne svjetiljke može vizualno povećati prostor, stvoriti ugodnu atmosferu te učiniti boravak u vašem domu maksimalno ugodnim.

Najbolje što možete učiniti za svoj dom jest izabrati stropne svjetiljke prema tome koji su vaši ciljevi za osvjetljenje prostora. Dakle, ukoliko vam je potrebno osvjetljenje koje će osvijetliti neku radnu površinu, primjerice u kuhinji, pomični su reflektori najbolji odabir. S druge strane, ukoliko želite stvoriti ugodnu atmosferu, najbolji je izbor nježno osvjetljenje koje se može postići s visećim stropnim svjetiljkama. Ukoliko imaju i poneki zanimljiv detalj, podići će izgled cijelog prostora. 

Kako postići bolje osvjetljenje u domu

Ukoliko uspijete u odabiru savršenog osvjetljenja za vaš dom, ono vam može pomoći i sakriti sitne nedostatke u prostoru. Potrebno je voditi računa o boji svjetla, jer će različite boje svjetala stvoriti različiti atmosferu. Pretjerano plavo LED svjetlo, primjerice, može previše podsjećati na operacijsku salu, dok previše žuto, nježno svjetlo, može uspavati osobu koja boravi u prostoriji pa nije primjeno za radne sobe. 

LED rasvjeta je sve popularnija
LED rasvjeta je sve popularnija vrsta rasvjete, čak i u kućanstvu. To je najekonomičnija vrsta rasvjete koja gotovo da i ne raspršuje toplinu, odnosno svu energiju troši na osvjetljenje. 

Također, treba voditi računa i o položaju stropne svjetiljke, odnosno o tome hoćete li ju postaviti u kut i stvoriti prigušenije osvjetljenje, ili ćete ju pak učiniti centralnim predmetom u prostoriji tako što ju postavite u sredinu prostorije. Ovo sve može djelovati previše komplicirano, ali važno je samo imati na umu krajnji cilj koji želite postići, a LED rasvjeta vam može u svemu tome odlično pomoći.

Vrste stropnih svjetiljki 

U najširem smislu, stropne svjetiljke se mogu podijeliti na plafonjere i na sve ostale modele. Neke prostorije jednostavno nemaju kapacitet za podnijeti veliko rasvjetno, dok su za neke velike prostorije, one idealne. Ostali modeli stropnih svjetiljki dijete se na:

  • One s više od dvije žarulje 
  • One s dodatnim ukrasnima i detaljima 
  • One modernog dizajna 

Pri kupnji, treba voditi računa i o tome da stropne svjetiljke s više od dvije žarulje troše više električne energije, stoga morate odvagati je li pažnja koju će privlačiti vaš strop zahvaljujući modelima s više žarulja vrijedna većeg računa za struju.

Plafonjere za minimaliste 

Plafonjere predstavljaju najjednostavniji oblik rasvjete na stropu te su idealne za minimaliste. Plafonjere su modeli s LED ili običnim žaruljama, uglavnom pokrivene sjenilima, a upravo su sjenila ono što razlikuje plafonjeru jednu od druge. Sjenila mogu biti različitih boja, oblika i dizajna te ona čine svaku plafonjeru posebnom i jedinstvenom, ali i prikladnom prostoriji u koju se postavlja. 

Plafonjere su modeli LED rasvjete
Plafonjere su modeli LED rasvjete uglavnom pokrivene sjenilima, a upravo su sjenila ono što razlikuje plafonjeru jednu od druge.

Plafonjere se postavljaju izravno na strop, nije ih potrebno često čistiti te postoji mala opasnost od oštećenja i/ili razbijanja. Idealan su izbor za prostorije s niskim stropovima, te ne upadaju u oko, što može biti prednost, ali i nedostatak. A upravo kod njih se sve češće koristi LED rasvjeta.

LED rasvjeta kao rastući trend

LED rasvjeta u posljednje je vrijeme sve popularnija vrsta rasvjete, čak i u kućanstvu. Cijena LED rasvjete postaje sve manja, a ušteda koja se postiže njenim korištenjem sve veća. To je najekonomičnija vrsta rasvjete koja gotovo da i ne raspršuje toplinu, odnosno svu energiju troši na osvjetljenje. 

Instalacija LED rasvjete s 4 prethodno instalirane stropne žice

LED žarulje ne sadrže štetne spojeve te mogu podnijeti visoke temperature i imaju očekivani vijek trajanja gotovo 50 puta veći od običnih žarulja. LED rasvjeta za kućanstvo skuplja je od obične rasvjete, ali duže traje i manje je štetna za okoliš. Osim toga, neke vrste LED rasvjete mogu mijenjati boje ovisno o boji prostorije ili ugođaju kojeg želimo postići. Ipak, bez obzira na boju, LED rasvjeta osigurava elegantniji i čišći izgled prostorije.

U istoj kategoriji: