Kako izabrati odgovarajući tepih za stan

Ugodan ambijent sa dobrim tepihom

Ponekad je jako teško izabrati tepih za stan kada ih je puno izloženo u jednoj prostoriji, a svaki mami svojim dizajnom. Pa zbog toga mnogo ljudi prije izabere tepih na osnovu izgleda umjesto kvaliteta, a jako je bitno izabrati i jedno i drugo.

Neki od osnovnih aspekata koje bi jedan tepih trebao da ima su oblik, veličina, boja, materijal i dugovječnost. Sada kada se zna šta jedan tepih treba da ima, potrebno je znati još neke karakteristike vezane za njih, a koje se tiču ovih gore navedenih elemenata.

Mekan tepih u stanu

Dizajn: Većinom stanovi i kuće imaju neki već određen izgled, pa kada se kupuje tepih potrebno je pronaći neki koji će se uklopiti u enterijer. To ne bi trebao biti problem jer je izbor tepiha danas jako veliki.

Veličina: Prije odlaska u kupovinu tepiha ili njegovog naručivanja sa interneta potrebno je izmjeriti dimenzije, tako da se odabrani tepih savršeno uklapa u sobu. Za svaku prostoriju veličina tepiha treba da bude drugačija, jer nema potrebe kupovati tepih za spavaću sobu od zida do zida, kada će veći dio tepiha biti pod krevetom. Tepih od zida do zida se uglavnom kupuje kada se treba staviti u hodnik ili neku veću prostoriju koja nema mnogo predmeta koji će ga prekriti.

Oblik: Kada je riječ o tepisima, estetika je jako bitna. Prema tome, tepih treba da je oblika koji odgovara sobi. Kockasti i pravougaoni tepisi su najčešći. Međutim, postoje i okrugli i oni koji su ovalnog oblika, a koji takođe mogu privući pažnju. Savjetuje se da se izabere onaj koji najviše odgovara obliku sobe.

Dugovječnost: Još jedan faktor koji je jako bitan je odabir tepiha koji će biti dugo u upotrebi. Svi žele tepih koji će trajati godinama, a ne neki koji će se poderati već sledeće godine i vrijeme koje je potrošeno u traženje odgovarajućeg tepiha je izgubljeno kao i novac.

Da bi tepih zadržao svoju svježinu i boju potrebno ga je redovno održavati. Čišćenje i usisavanje se savjetuje raditi bar 3 puta sedmično, dok se pranje preporučuje bar 2 puta godišnje. Kako izabrati odgovarajući tepih za stan ipak zavisi od osobe i njenih želja.

U istoj kategoriji: