Kako ukrasiti prazan zid u stanu

Učinite svoj stan unikatnim

Običan, prazan zid je kao prazno platno slikara – može se raditi sa njim šta god da se poželi. Kreativne osobe svoje zidove ukrašavaju tako da oni budu dinamični i interesantni. Neki ih ipak samo prefarbaju nekom bojom ili zalijepe tapete na njih. Minimalizam je trenutno jako trendi u svijetu, ali razmišljanje van kutije može učiniti veliku razliku. Evo nekoliko primjera kako ukrasiti prazan zid u stanu:

– Postavljanje polica

Organizacija može biti i jedan vid umjetnosti. Postavljanje polica na zid i ukrašavanje sa časopisima, knjigama, figurama, ornamentima i vazama sa cvijećem može značajno promijeniti izgled sobe, kao i praznog zida. Polica se može napraviti u različitim dimenzijama, bojama i oblicima, a stvari na njoj se mogu svako malo mijenjati.

– Slike

Predlaže se da u svakoj kući bude bar jedno umjetničko djelo. Postavljanje slike u centar zida će možda biti i jedina dekoracija koja će toj sobi biti potrebna. Manje je više kada je u pitanju umjetnost.

Dekorišite zidove u stanu

– Fotografije

Kolaž sa slikama omiljenih porodičnih portreta će učiniti da zid, a i soba, ožive. Ovo može biti interesantan način da se pokaže koliko je osoba ponosna na svoju porodicu. Na ovaj način i individualnost samog stana raste.

– Gradski zemljovid

Gradski zemljovid prikazuje kartu grada s detaljima ulica, zgradama i ključnim lokacijama radi lakšeg snalaženja. Koristi se kao vodič za orijentaciju i planiranje putovanja unutar grada.

– Samoizražavanje

Prazan zid se može iskoristiti kao platno za crtanje, pa čak i grafit koji je osoba nacrtala sama može izgledati lijepo i zanimljivo. Bojom i kistovima kanališite svoje osjećaje.

– Neka bude koristan

Umjesto obične boje, može se uzeti boja koja se stavlja na školske table, a sa tom bojom na zidu se dizajni mogu mijenjati stalno. Savjetuje se da prostorija bude dosta prozračna jer čestice krede mogu stvoriti respiratorne probleme.

– Papirna dekoracija

Danas se na tržištu može pronaći mnoštvo šablona koje je samo potrebno preći bojom i dizajn ostaje na zidu. Mnogi dizajneri interijera koriste ovakav način ukrašavanja zida, dok poneki koji imaju dara za crtanje mogu i sami nešto stvoriti.

– Namještaj

Ukoliko se ipak ne želi dodati nešto na zid, predlaže se postavljanje nekog namještaja kao na primjer trendi stolića i na njemu nekih sitnih ukrasa.

Opcije su beskrajne kada je u pitanju ukrašavanje zida. Nema pravila koja se moraju poštovati, jer je ovo ipak privatni prostor i sa njim se može raditi šta god se želi. Uvijek se može tražiti stručna pomoć ukoliko se želi postići neki poseban izgled.

U istoj kategoriji: