Kako ukloniti žvaku sa tepiha?

Jednostavnim koracima spasite tepih

Žvakaća guma zalijepljena na tepihu je noćna mora bilo kojem vlasniku tepiha. Guma čini da se vlakna tepiha zalijepe jedna za druge i tako unište izgled tepiha. Niko ne želi da mu se ovo desi, ali ovo je jedna od čestih pojava.

Žvake na tepihu

Kada razmišljamo o tome kako ukloniti žvaku sa tepiha, najvažnije je da znamo da se mora brzo djelovati. Ako žvaka padne na tepih, iste sekunde bi je trebalo podići, jer tako neće imati vremena da se zalijepi za tepih. Čak i ako se uspjela zalijepiti u tih nekoliko sekundi, ako se brzo skloni lakše će se ukloniti mali komadi koji su se stigli zalijepiti. Što duže vremena žvaka provede na tepihu, sve će se jače zalijepljivati za njegova vlakna, i sve je teže ukloniti je. Iako ne i nemoguće.

Kako bi se uklonila žvaka, potrebno je uzeti nekoliko kockica leda i staviti na tepih, na žvaku, i čekati da se ona zaledi. Kako je ovo dugotrajan proces savjetuje se stavljanje rukavica. Čim se žvaka zaledi potrebno je preći na sljedeći korak, a to je kompletno uklanjanje.

Zaleđena žvaka se mnogo lakše uklanja i to se može uraditi prstima ili strugati tupim nožem po tepihu dok god se ona ne ukloni. Budite pažljivi da ne oštetite tepih ako je skidate nožem.

Poslije ovoga potrebno je uzeti usisivač koji ima jak motor, kako bi se usisale sve sitne čestice koje su ostale.

Sljedeći put kada se ovo desi, pojedinac neće imati problema sa uništenim tepihom jer prateći ove korake lako će ukloniti žvaku ma koliko ona stajala. Ovaj način daje garantovane rezultate, međutim za sve one kojima se to ne da raditi,  tepih mogu odnijeti profesionalcu da skine žvaku i usput ga temeljno očisti.

U istoj kategoriji: