Starinski namještaj za dnevnu sobu

Pružite priliku originalnom namještaju

Starinski namještaj su predmeti koji imaju veliku vrijednost koja najviše zavisi od godina starosti, ručne izrade, detaljnosti, luksuza ili potiče iz nekog određenog vremenskog doba. Starinski namještaj za dnevnu sobu je bilo koji komad namještaja (ormari, trosjedi, stolovi, …) koji je davno proizveden, i obično se smatra neprocjenjivim zbog svoje raskoši.

Ovi predmeti su uglavnom jako skupi i nisu baš dostupni osobi sa prosječnom platom. Predmeti ove vrste se mogu pronaći u trgovinama koji su specijalizovane za ove vrste  namještaja. Ovakve radnje se mogu naći u svim gradovima, a iz njih se može kupovati i preko njihovih sajtova. Međutim savjetuje se traženje već provjerenih prodavaca koji se ovim bave već godinama, jer danas postoji mnogo dobrih kopija sa kojima profesionalci muče muku.

Ukrasite sobu antikvitetom

Starinski ormarići se najčešće traže prilikom kupovine od drugih starinskih predmeta jer služe kao kvalitetan primjer vještine obrade. Oni su uglavnom ručno rezbareni sa posebnim karakteristima, kao što su različiti motivi i reljefi po njima, i sa plutajućim panel vratima.

Takođe je veoma važno i da se vodi određena briga oko ovog namještaja, a pošto ih je većina pravljena od drveta savjetuje se da se poliraju sa vremena na vrijeme kako bi se što duže održali. Ovi predmeti se moraju držati dalje od bilo kakvih stvari koje bi ih mogle oštetiti, kao što je voda, toplina ili stavljanje na njih predmeta sa oštrim ili neobrađenim dnom. Ono čega se mnogi ne sjete je i zaštita od svjetlosti koja dolazi sa vana, UV zraka koji i te kako mogu uticati na boju ovog namještaja, a samim tim i na vrijednost.

Starinski namještaj je praznik za oči, a svaku prostoriju čini veličanstvenom. On daje sobi tradicionalni i jedinstven izgled, kao i individualnost, privlačnost i estetsku vrijednost. Mnogi od njih dolaze u širokom spektru dezena i završne obrade, kao što je tamno braon, cimet, i mahagoni lak.

U istoj kategoriji: