Usmjerite svjetlost na točno određeno mjesto

Stolna lampa danas se može često naći na raznim stolovima. Cijenom je vrlo prihvatljiva, a pruža odlično osvjetljenje koje možete usmjeriti točno tamo gdje je potrebno. Klasična stropna ili zidna rasvjeta također pruža veliku količinu svjetla, ali ukoliko radimo nešto za stolom, to često nije dovoljno. Zbog preslabe svjetlosti tako više naprežemo oči što dugoročno može imati negativne posljedice na vid.stolna-lampaZato je najbolje rješenje da se na stol postavi stolna lampa.

Vrste

Ukoliko danas uđete u trgovinu s rasvjetnim tijelima, vjerojatno ćete pronaći ogroman broj stolnih lampi. No, uglavnom se radi o varijantama koje se ne razlikuju previše jedna od druge. Tako ih zapravo možemo podijeliti u dvije osnovne skupine. Glavna stolna lampa u prvoj skupini je ona koja ima postolje iz kojeg najčešće izlazi vrat lampe(šipka) na čijem kraju je žarulja. Taj vrat može se pomicati i savijati pa se takva stolna lampa može postaviti u položaj koji vam odgovara. Žarulja najčešće ima zaštitu oko sebe kako se ne bi opekli jer nakon dužeg korištenja žarulja će se dosta ugrijati.

Drugu skupinu čini stolna lampa čiji vrat ima nekoliko spojnih točaka(zglobova) pa je mogućnost pomicanja lampe na točno određeno mjesto još veća. Zbog većih dimenzija, baza ovakve stolne lampe se najčešće pričvršćuje za stol kako se ne bi prevrnula. Ovakva stolna lampa česta je u raznim tehničkim studijima gdje ljudi rade za ogromnim stolovima na kojima se nalaze veliki nacrti. Zbog jednostavnosti pomicanja, moguće je tu stolnu lampu postaviti iznad točno određenog dijela stola.

Materijali

Stolna lampa može biti izrađena od mnoštvo različitih materijala. Postolje je često metalno kako bi bilo dovoljno teško da stolna lampa bude stabilna. Ostali dijelovi nerijetko su od plastike jer se ona lako može savijati. Kombinacijom raznih materijala danas se na tržištu mogu pronaći vrlo atraktivni modeli stolnih lampi koje će osim funkcionalnog, biti i odličan dekorativni dodatak.

Žarulje

Stolna lampa uglavnom se kupuje u kompletu sa žaruljom. Nekada je to bila uglavnom žarulja sa žarnom niti, ali novije generacije stolnih lampi danas uglavnom dolaze s led žaruljama – LED rasvjeta. Te žarulje imaju jako dugi vijek trajanja i učestala paljenja i gašenja nemaju nikakvog utjecaju na vijek trajanja. Zato će stolna lampa s led žaruljom svijetliti dugi niz godina na vašem stolu.

U istoj kategoriji: