Trosjedi su osnovni element većine dnevnih boravaka

Ako ste kupili novi stan ili samo planirate renovaciju postojećeg, veliku pažnju morate posvetiti uređenju dnevnog boravka. Dnevni boravak glavna je prostorija svakoga stana i od iznimne važnosti je urediti ga tako da se u njemu osjećate ugodno i opušteno. 

Osim toga što će ukućani najviše vremena provoditi upravo u dnevnom boravku, to je prostorija u kojoj ćete najčešće ugostiti posjetitelje. Trosjedi ili drugi sjedeći elementi su najbitniji, no neophodno je pobrinuti se da stvorite savršen ambijent i kvalitetno uredite cijelu prostoriju.

Uređenje dnevnog boravka

Prvi korak prilikom uređenja je da ako renovirate postojeći stan izbacite sav namještaj iz njega. Tako ćete pogledom na prazan prostor moći vizualizirati vaše želje i stvoriti sliku o dnevnom boravku koji želite u svom stanu.

Trosjedi po vašoj mjeri
Trosjedi se lepo uklapaju u dnevni boravak

Najbolje je stvari staviti na papir i uz mjere odrediti što će se nalaziti na kojem mjestu. Kožni trosjedi su najpopularniji sjedeći element dnevnih boravaka,  ali ovisno o veličini možete se odlučiti i za neku drugu sjedeću garnituru.

Rasvjeta prostorije za ambijent

Iako se kod uređenja mnogi fokusiraju isključivo na to koji namještaj će kupiti, prva stvar koju morate osmisliti prilikom uređenja je rasvjeta. Prostor trebate rasporediti tako da niti jedan element ne blokira prirodne izvore svjetlosti koji dolaze kroz prozore ili staklena vrata. Sunčeva svjetlost, osim što će pružiti odlično rasvjetu u prostoru tijekom dana, omogućit će grijanje prostorije tijekom zime.

Video: Vodič za osvjetljenje dnevne sobe. Kako odabrati prave svjetiljke za stvaranje savršenog svjetla

Za ugodan boravak u prostoru tijekom noći morate pravilno rasporediti umjetno osvjetljenje. Neophodno je da se u centru prostorije nalazi stropna rasvjeta u obliku lustera ili plafonijere. Osim nje u prostor možete dodati i razne druge oblike rasvjete poput zidni žarulja ili samostojeći lampi. One će omogućiti da prilikom gledanja filmova ili čitanja knjige stvorite ambijentalnu rasvjetu koja će vam pružiti dovoljnu količinu svjetlosti, ali isto tako neće ometati vaš pogled na televiziju ili knjigu.

Dvosjedi ili trosjedi?

Pitanje koje si svi postavljaju prilikom uređenja dnevnog boravka je koji sjedeći element odabrati. Oni se najčešće biraju prema veličini prostora, tj. dvosjedi idu u manje prostorije, a trosjedi u veće. Prilikom uređenja i osmišljavanja rasporeda sjedenja možete dodati i neke druge sjedeće elemente poput fotelja ili vreća za sjedenje. Oni će omogućiti većem broju ljudi druženje u boravku.

Kvalitetni trosjedi
Trosjedi za dnevni boravak

Prilikom odabira imajte na umu da su trosjedi kvalitetni i izrađeni od dugotrajnih materijala. Nemojte birati najjeftinije jer su oni potrošnji elementi na kojima se sjedi. Pogotovo u slučaju da imate djecu koja će se nerijetko valjati ili skakati po njima, tada je bitno da su izrazito kvalitetni.

Kožni trosjedi su izrazito dugotrajni

Iako koža trenutno nije najpopularnija na tržištu, kožni trosjedi odličan su odabir jer su najdugotrajniji, a ujedno će prostoru dati dozu luksuza. Ne morate birati isključivo crnu boju već možete odabrati bijelu ili crvenu kožu koja nije toliko česta, a izrazito je estetski privlačna.

Negativna strana je to što koža nije najzgodnija za sjedenje tijekom ljeta, no to se vrlo lako može riješiti stavljanjem neke zaštite preko njih poput deke ili nekog drugog tekstila koji će smanjiti znojenje.

Kutne sjedeće garniture za veće prostore

Kutne sjedeće garniture ili kako ih mnogi nazivaju L garniture odlično su rješenje za veće prostore, tako što će upotpuniti kut prostora.  One su odlično rješenje za veće familije zbog veličine te će na njima moći boraviti cijela obitelj u isto vrijeme. 

Također prilikom posjeta moći ćete primiti veći broj gostiju koji će neometano i bez gužvanja moći sjediti. Prilikom kupnje izmjeriti prostor tako da znate koja duljina vam odgovara. Iako se najčešće stavljaju u kut prostora one se mogu postaviti i na sredinu ako je prostor izrazito velik, a neke od njih pružaju i mogućnost razvlačenja te će biti odlične za odmor nakon ručka.

Uskladite izgled cijelog stana

Prilikom kupnje kutne sjedeće garniture izrazito je bitno da njen izgled uskladite s ostalim elementima u stanu. Namještaj za dnevni boravak u moderno vrijeme najčešće je bijeli, no ovisno o ostatku stana možete birati namještaj druge boje. Nemojte odabrati modernu garnituru za sjedenje u slučaju da je ostatak stana uređen staromodno sa smeđim namještajem. Tada je puno bolji izbor koža, koja će prostoru dati dozu luksuza i odlično će se uklopiti uz ostali namještaj za stan.

U istoj kategoriji: