Pod u stanu – bambus ili drvo?

Odaberite odgovarajući parket uz pomoć nekoliko savjeta

Pod od drveta ili bambusa ima svoje pozitivne i svoje negativne strane koje će na kraju pomoći pojedincu da odluči šta da izabere. Oba materijala izgledaju odlično na podu, a manja razlika je osjetna i u izgledu cjelokupnog stana.

Bambus je popularan materijal koji se stavlja na pod, mnogo je jeftiniji od drveta i izgleda odlično. Kao i svaki proizvod, i za bambus postoji nekoliko nedostataka. Većina bambusa koji se koriste za podove je uzgajana u Kini, u uslovima koji su upitni. Još jedna negativna strana bambusa je što ti podovi imaju u sebi hemikaliju Urea formaldehid koja je opasna. Kina nema nikakva pravila oko toga koliko je te hemikalije dozvoljeno da bude u podu, ali uglavnom ima više od dozvoljene količine koja je propisana u drugim državama. Svi oni koji žele pod od bambusa, savjetuje im se da uzmu onaj koji ne sadrži formaldehid.

Odabir pravog parketa

Drvo je odličan materijal za pod, ali poprilično i skupocjen kada je u pitanju vrsta drveta koja želi da se postavi. Drvo može da se prelakira u boju, pa tako ima mogućnost da odgovara svakoj sobi. Ako se postavi kvalitetno drvo, ono će trajati godinama bez ikakvih tragova korišćenja.

Iako su najbolji izbor drveni podovi i oni imaju nekoliko negativnih strana kojih osoba treba biti svjesna. Teže ih je postaviti, plus što će povećati troškove rada i materijala jer se moraju prelakirati. Druga negativna strana drvenih podova je da će uvijek biti rupa od prašine koja se u njima skupila. Te rupe mogu biti debljine kao jedna vizit kartica.

Ako osoba želi da stavi novi pod ona mora da razmisli o sigurnosti svoje porodice kao i o budžetu koji je namjenjen za ovaj projekat. Ako su u stana mala djeca, možda bi bilo bolje uzeti drvene podove jer podovi od bambusa mogu sadržati štetne hemikalije.

Pod u stanu – bambus ili drvo?

Odabir između ova dva materijala zavisi od pojedinca i njegovih ličnih afiniteta. Ako se osobi sviđa jedan više od drugog, oba materijala su dobra za podove ali i oba imaju i mane i prednosti koje bi se trebale istražiti prije postavljanja.

U istoj kategoriji: