Kako očistiti fleke od trave sa tepiha

Uklonite mrlje sa tepiha

Fleke od trave mogu biti jako teške za očistiti sa tepiha. Fleke od trave čine da tepih izgleda ružno, a niko od vlasnika ne želi da provodi dane u svom stanu gledajući flekav tepih. Tepih treba da upotpuni i učini da prostor izgleda privlačnom, a sa tom flekom neće izlgedati nimalo privlačno.

Čišćenje fleka nastalih od trave može biti pravi izazov pogotovo ako osoba ne zna šta radi. Evo nekoliko jednostavnih koraka kako očistiti fleke od trave sa tepiha:

1. Prvi korak je usisavanje tepiha jer je moguće da se ostatci trave zavuku u vlakna tepiha. Kako bi se izbjeglo daljnje flekanje potrebno je uzeti usisivac sa nastavkom koji će detaljno očistiti tepih.

2. Kada se završi sa usisavanjem tepiha od preostalih travki, potrebno je uzeti bijelu krpu i umočiti je u vodu. Iz krpe je potrebno odstraniti vodu, te započeti čišćenje tepiha i mrlje. Ovo će učiniti da jedan dio zelenila sa tepiha pređe na krpu, ali to i dalje nije dovoljno da sve očisti.

Uklonite dosadne fleke sa tepiha

3. Sljedeće što je potrebno jeste neko sredstvo za odstranjivanje mrlja, iako se jedno može napraviti od sastojaka koje svaka kuća ima. Potrebna je kašičica deterdženta za pranje suđa i pola litre tople vode. Bilo da je pravljeno sredstvo od sastojaka iz kuće ili je u pitanju kupovno, potrebno je proizvod nanijeti na fleku i ostaviti nekoliko minuta.

4. Poslije završenog 3. koraka potrebno je opet uzeti bijelu krpu i sa njom preći preko tepiha. Potrebno je nekoliko puta očistiti dok se fleka u potpunosti ne ukloni.

5. Kada se ukloni potrebno je isprati sa čistom vodom i krpom i pobrinuti se kako nikakva prljavština nije ostala. Poslije toga potrebno je do kraja osušiti područje kako ne bi došlo do nekih drugih problema sa tepihom.

Čišćenje tepiha nije teško, samo treba biti uporan i detaljan.

U istoj kategoriji: