Zdravstveni problemi prouzrokovani nečistoćama iz tepiha

Važnost redovne higijene

Mnoge kuće kao i stanovi svugdje u svijetu imaju u bar jednoj sobi tepih ili prostirku. Tepisi se kupuju da bi u stanu bilo toplije, da bi se povećala prodajna cijena nekretnine i da bi se dobilo na punoći. Međutim, tepih bi trebao biti čist i uredan da bi služio svojoj primarnoj svrsi.

Osim što prljav tepih mijenja izgled i raspoloženje u sobi, postoje i druge stvari koje prljav tepih može napraviti, a koje su jako bitne. Glavna posljedica prljavog tepiha je ta što može dovesti do različitih zdravstvenih problema svih članova porodice. Zdravlje je nešto najvažnije oko čega se treba brinuti zato je i esencijalno imati čist tepih. Zdravstveni problemi prouzrokovani nečistoćama iz tepiha mogu biti različiti, a ovo su samo neki od njih.

– Alergijske reakcije. Tepisi su glavna staništa prljavštine, prašine, polena i drugih neželjenih čestica koje mogu prouzrokovati alergijsku reakciju bilo kome ko posjeti tu sobu i stan. Alergije nisu ni malo zabavne za imati jer osim što izazivaju kihanje, otežano disanje i iritacije kože u nekim slučajevima je potrebno zatražiti i medicinsku pomoć. Redovnim održavanjem tepiha ovaj problem se može u potpunosti izbjeći.

Čist tepih

– Napadi astme. Isto kao i alergijske reakcije, napadi astme su reakacije koje su izazvane prašinom i prljavštinom koja se nalazi u kući, a najviše u tepihu. Astma je bolest koja se javlja u plućima, a koja ih sužava i pri tome rezultira otežanim disanjem. Astma se možda ne čini kao opasnom ali ona može biti smrtonosna ako se ne liječi kako treba. Držeći tepih čistim će pomoći da se ova bolest izbjegne ili smanji.

– Kožne bolesti. Različite gljivice na tepisima su nešto što niko ne želi imati, ali ako tepih nije čist njihov nastanak je vrlo lako moguć. Gljivice se uglavnom pojavljuju u vlažnim dijelovima, pa ako se neka tečnost prolije po tepihu i ne osuši dobro, postoji velika mogućnost da se one pojave. Ovaj zdravstveni problem je veoma iritantan, zbog toga bi se trebao izbjegavati u širokom luku. Pravilno čišćenje će pomoći.

Redovnim čišćenjem, usisavanjem i pranjem tepiha se može spriječiti nastajanje mnogih bolesti, a i sam osjećaj bosih nogu na čistom tepihu je divan.

U istoj kategoriji: