Organizacija frižidera

Sačuvajte svoje zdravlje

Svima je poznato zašto je čuvanje hrane u frižideru dobro, ali nekad ta hrana u frižideru zna stajati po mjesec dana dok se ne pokvari, a ni tad je niko ne primjeti. Ovo se uglavnom dešava zbog prenatrpanosti frižidera. Osim ovoga, miris neke hrane ponekad zna biti toliko jak da se prenese na drugu hranu. Organizacija frižidera je ključna za naše zdravlje. Zato, evo nekoliko savjeta kako držati frižider uvijek svježim.

Da bi se uveo red u frižider potrebno je sve izvaditi iz njega, a ako je, kao Antarktik, opkoljen ledom, potrebno je da se isključi na pola sata pa i duže, da bi se otopio. Ukoliko je to puno vremena, krpa namočena u vruću vodu, ili polijevanje vruće vode u ledište će uraditi stvar. Led, fen i voda ne idu nikako zajedno, pa je bolje držati se sporije tehnike nego rizikovati kratak spoj. Mnogi frižideri poslije otapanja zasmrde. Da bi se riješili neugodnog mirisa potrebno je prebrisati frižider mješavinom vode i sode bikarbone.

Razmjestaj u frizideru

Kada je frižider očišćen, hrana na radnom stolu se treba vratiti nazad. Staklene i plastične posude koje imaju vakuumski poklopac su idealno riješenje za skladištenje hrane u frižideru. Hrana u ovim posudicama ostaje svježa i neće poprimiti mirise druge hrane, a biće i preglednija. “Zip” vrećiće su isto dobre, dok god se drže zamrznute u ledištu. Mnoge od plastičnih posuda i vrećića imaju na sebi oznake koje govore da li se mogu zamrznuti ili ne.

Hranu koje ima više, na primjer meso, najbolje je razdvojiti na manja pakovanja jer vađenjem i odleđivanjem velike količine te hrane postoji mogućnost da se ona prije pokvari. Mnogi kuhari preporučuju baš ovakakav način čuvanja hrane – male porcije koje su sasvim dovoljne za jednu ili dvije osobe.

Da se ne bi rizikovalo trovanje hranom svaki put kad se otvori frižider, datumi na pakovanjima su jako bitni. Na zapakovane ostatke od sinoćne večere potrebno je napisati datum. Ovo važi i za zamrznutu hranu gdje, osim datuma, treba zapisati i koja vrsta hrane je u pitanju jer zaleđeno sve izgleda isto.

Svaki frižider ima jednu ili dvije ladice koje su idealne za čuvanje povrća i voća. I te ladice je potrebno redovno provjeravati jer se povrće lako osuši i ubuđavi.

U istoj kategoriji: