Stolne lampe za bolje osvjetljenje radne površine

Na gotovo svakom stolu, bio on uz vaš krevet ili u vašoj radnoj sobi, stolne lampe igraju bitnu ulogu. Bez svjetlosti ne možemo ništa napraviti kako spada i ne možemo oči odmoriti od velike rasvjete u sobi. Postoje neki generalni savjeti koje biste trebali primijeniti pri kupovini stolnih lampi, ovisno o tome za koju prostoriju kupujete iste.

Stolne lampe zaista dolaze u jako puno oblika, veličina, stilova i boja. S obzirom na to da je ponuda široka i prilično raznolika, zaista imate izbora i nema izlike da se ne posvetite istraživanju stolnih lampi prije kupovine. Iako se radi o nečemu što većina percipira kao sitnicu i manje bitni detalj u sobi, mi vam svakako preporučujemo da svoje novce i energiju utrošite u nešto što će vam se u potpunosti svidjeti.

Prvenstveno, stolne lampe se dijele s obzirom na funkciju – postoje lampe za radni stol, dekorativne lampe, lampe za čitanje knjiga, itd. Ovisno o tome koja je funkcija, dizajn je drugačiji.

Kakve stolne lampe postoje?

Kao što smo već spomenuli, izbor je vrlo širok i zato moramo komentirati nekoliko osnovnih podjela stolnih lampi. Prvenstveno, stolne lampe se dijele s obzirom na funkciju – postoje lampe za radni stol, dekorativne lampe, lampe za čitanje knjiga, itd. Ovisno o tome koja je funkcija, dizajn je drugačiji. Najveću razliku ćete primijetiti u visini i obliku s obzirom na to da mora prolaziti različita količina svjetlosti.

Dekorativna lampa za radni stol

Ako trebate lampu za radni stol, ona mora biti visoka i mora biti fleksibilna tako da ju možete pomicati po potrebi. Ne bi smjela imati veliko niti tamno sjenilo i zbog toga će uvijek s visine moći obasjati svu vašu radnu površinu.

Dekorativne stolne lampe obično su niže i imaju intrigantnija sjenila. Ta sjenila mogu biti:

  • zatamnjeno staklo
  • rupičasta metalna tekstura 
  • pravo tekstilno sjenilo
  • ako se radi o žarulji koja ne isijava jaku svjetlost ili je pak zatamnjena, u tom slučaju moguće da sjenila ni nema.

Lampe za čitanje u krevetu obično su negdje između – srednje visine, srednje svjetlosti, obično su prilično podesive i dolaze u najkreativnijim verzijama. 

Ako trebate lampu za radni stol, ona mora biti visoka i mora biti fleksibilna tako da ju možete pomicati po potrebi. Ne bi smjela imati veliko niti tamno sjenilo i zbog toga će uvijek s visine moći obasjati svu vašu radnu površinu.

Kako izabrati idealnu stolnu lampu?

Prvo razmislite o svom budžetu. Stolne lampe mogu biti jeftine, a mogu biti i skupe, tako da je bitno da odmah odredite gdje je vaša granica. Nakon što to znate, razmislite o tome koliko jaku svjetlost trebate. Što više svjetlosti trebate, to manje sjenila smije biti oko žarulje, odnosno sjenilo mora biti svjetlije. Isto tako, što je žarulja viša, to ćete veći prostor moći osvijetliti.

Čitajte i sljedeći članak: Velik izbor ugradbenih svjetala za razne namjene

Ukoliko želite uštedjeti prostor u svom domu, odabir ugradbenih svjetala jedan je od najboljih načina za to. Naime, začudili biste se koliku razliku čine ugradbena svjetla u prostorima koji su maleni i skučeni. 

LED žarulje za lampe

Svakako uzmite u obzir korištenje LED žarulja umjesto klasičnih žarulja. Energetski su povoljnije, a danas se mogu naći u svakoj nijansi i varijanti. LED žarulja ne znači nužno hladno bijelo svjetlo, definitivno možete prilagoditi svjetlost sebi. 

Uzmite u obzir sitnice kao:

  • duljinu kabela
  • dizajn u kompoziciji vaše sobe
  • boje
  • fleksibilnost u micanju i prilagodbi ostatku stola

Kad sve te stvari uzmete u obzir, pregledajte neke od popularnih online trgovina, pokušajte napisati karakteristike i modele koji vam se sviđaju, a zatim polako suzite izbor tako što ćete uspoređivati modele i odlučiti se koji je najbolji odnosno najisplativiji. Stolne lampe na internetu se mogu pronaći po veoma povoljnim cijenama.

Rasvjetna tijela ne moraju biti komplicirana, ali svakako morate uzeti u obzir dimenzije, kompliciranost instalacije i možete li uopće u tu prostoriju staviti ono što ste planirali.

Rasvjetna tijela za interijer

Rasvjetna tijela veliki su faktor u dekoriranju interijera. Morate imati na umu da svaki interijer drugačije „diše“ i zbog toga neće svako rasvjetno tijelo funkcionirati jednako dobro u svakoj sobi. U nekim prostorijama koje izgledaju dosta prazno ili imaju slobodan prostor u kutu, dobar izbor su podne lampe. Ako pak imate visok strop i želite postići intenzivan učinak, svakako ćete se odlučiti za luster.

Kraća rasvjeta, koja se inače češće koristi u komercijalnom smislu, bit će vaš izbor ako želite minimalistički urediti prostor oko sebe i ne želite izgubiti na prostoru. Morate razmisliti o tome koliko je prirodnog svjetla u prostoriji koju uređujete i onda se odlučite koliko veliki komad rasvjete želite.

Također, dobro razmislite o tome koje boje već prevladavaju u sobi i koje žarulje želite. Ako je cijela soba u hladnim tonovima, možda ne bi bio loš izbor da ostavite neutralno bijelo svjetlo. Ako pak soba već ima toplih boja i želite održati tu ugodnu energiju, odlučite se za LED svjetlo toplije nijanse.

Rasvjetna tijela ne moraju biti komplicirana, ali svakako morate uzeti u obzir dimenzije, kompliciranost instalacije i možete li uopće u tu prostoriju staviti ono što ste planirali. Kako biste što bolje prošli, svakako proučite online trgovine i ponudu te zaključite koja cijena vam je prihvatljiva. Tako ćete i uživo moći puno bolje procijeniti što je za vas, a što nije.

U istoj kategoriji: