LED rasvjeta je sve popularniji način osvjetljenja

Kada je početkom 20. stoljeća otkrivena LED tehnologija, nitko nije prepoznao njenu kvalitetu i pozabavio se njenim usavršavanjem. Tek na kraju 20. stoljeća je LED tehnologija krenula s pravim razvijanjem i 1993. je stvorena prva LED rasvjeta visoke svjetline. Upravo to je bio početak revolucije u polju rasvjete, jer je LED danas najpopularniji i najbolji oblik rasvjete. Kroz daljnji tekst upoznati ćemo Vas s njenim prednostima i razlozima zbog kojih biste se trebali odlučiti na ovu rasvjetu, ali ćemo i otkriti ima li LED rasvjeta mane.

Što je LED rasvjeta?

Kratica LED označava „led emitting diode“, a to je poluvodički element koji struju propušta u samo jednom smjeru i pomoći električne energije svijetli. LED diode pretvaraju većinu energije u svjetlost i zbog toga troše znatno manje energije za osvjetljenje.

LED rasvjeta ispostavila se je kao puno bolji izbor
LED rasvjeta Globo FINDUS 41343-18

Kod klasičnih žarulja sa žarnom niti energija se pretvara u toplinu, te žarna nit emitira svjetlost i zbog toga one troše čak 80% više energije, nego što troši LED rasvjeta (https://www.volino.hr/). LED tehnologija je vrlo brzo prepoznata kao prava revolucija u polju osvjetljenja i zbog toga je danas postala standard. Koristi se i u auto industriji, no o tome ćemo više napisati na kraju ovog teksta.

Prednosti LED rasvjete 

Zbog niza prednosti u odnosu na dosadašnje oblike osvjetljenja, LED rasvjeta je u kratko vrijeme preuzela tržište. Prva i glavna prednost je znatno dulji vijek trajanja.

Očekivani vijek trajanja LED tehnologije je više od 50 tisuća sati, no taj vijek trajanja u stvarnosti je ipak nešto manji. U idealnim uvjetima, LED može trajati toliko, no na vijek trajanja utječe i kvaliteta same žarulje, napajanja, temperature u kojoj se nalazi, vlage ili raznih mehaničkih utjecaja.

U istoj kategoriji: