Plastične tegle za cvijeće kao popularan izbor

Proljeće je svakako vrijeme kada brojni ljudi počinju s uređivanjem svojih vrtova, balkona i terasa raznim cvijećem ili začinskim biljem. Takvo uređivanje najprije počinje s odabirom sjemena ili sadnica cvijeća ili začinskog bilja, a potom i kupnjom sve potrebne opreme za sadnju poput plastičnih tegli za cvijeće, zemlje i drugih potrebnih stvari. 

Ovisno o tome kakav izgled vašeg vrta ili balkona želite postići, odabrati ćete različite vrste tegli ili drugih zanimljivih oblika, kao što su žardinjere. Također, na odabir istih utječe i vrsta bilja koje sadite.

Izdržljivost i nešto slabija estetika

Ukoliko vam pri izboru tegli za cvijeće nije važan njihov izgled, ako ih birate samo prema njihovoj cijeni ili pak namjeravate posaditi bilje ili cvijeće koje je bujno, odličan izbor za vas je kupnja plastične tegle za cvijeće. Naime, njihove glavne karakteristike su to što su:

  • Iznimno lagane
  • Izdržljive
  • Pružaju dobru vodenu izolaciju biljkama
  • Cjenovno pristupačne
Plastične tegle za cvijeće
Prije kupnje plastičnih tegli za cvijeće, važno je znati da stručnjaci ne preporučuju kupnju tegli u crnoj ili nekoj drugoj tamnoj boji, ukoliko će biljka posađena u njoj biti izložena suncu.

Važna upozorenja stručnjaka za sadnju biljaka

Prije kupnje plastičnih tegli za cvijeće, važno je znati da stručnjaci ne preporučuju kupnju tegli u crnoj ili nekoj drugoj tamnoj boji, ukoliko će biljka posađena u njoj biti izložena suncu. Naime, taj spektar boja jako privlači toplinu što može uzrokovati pretjerano grijanje zemlje i propadanje korijena biljke. Upravo se zbog toga preporuča kupnja tegli za cvijeće od plastike u svjetlijim bojama za one biljke koje će biti više izložene suncu, a koje će omogućiti reflektiranje neželjene sunčeve svjetlosti i onemogućiti neželjeno zagrijavanje, a time i propadanje korijena. 

Ukoliko se vaše biljke nalaze na otvorenom mjestu na kojem su česti udari vjetra, stručnjaci savjetuju kupnju nekih težih tegli jer kod plastičnih može doći do prevrtanja uslijed naleta vjetra. A uvijek se možete odlučiti i za žardinjere koje su odlična zamjena.

Omogućite protok vode na dnu

Još jedna od prednosti plastičnih tegli za cvijeće je i to što one većinom dolaze s puno otvora za drenažu koji se nalaze na dnu posude. Ipak, dobro je voditi računa o redu zalijevanja biljaka jer plastika ne upija vodu pa se može dogoditi da, ukoliko prečesto zalijevate biljke, one propadnu zbog previše vode. 

Stoga otvori na dnu mogu biti odlična pomoć za otjecanje viška vode, ali i signalizirati vam kada je potrebno zaliti biljku. Ukoliko nema dovoljno otvora vrlo lako ih možete napraviti uz pomoć čavla i čekića ili pak male prijenosne bušilice za plastiku. Samo treba biti oprezan kako plastika ne bi pukla, a isto vrijedi i za plastične žardinjere.

Prednosti plastičnih tegli za cvijeće
Još jedna od prednosti plastičnih tegli za cvijeće je i to što one većinom dolaze s puno otvora za drenažu koji se nalaze na dnu posude.

Uzgoj biljaka i briga o okolišu

Istraživanja su pokazala da određene vrste tegli od metala i plastike tijekom korištenja i uslijed djelovanja vanjskih čimbenika poput sunca i kiše, mogu ispuštati određene štetne kemikalije u zemlju. Zato je dobro prije kupnje modela od plastike informirati se o kvaliteti plastike, posebno ukoliko u njih namjeravate saditi hranu. 

Osim toga, dobro je razmisliti i o tome da se plastične tegle za biljke nakon upotrebe jako teško razgrađuju pa ukoliko se brinete o okolišu, možda je bolje izbrati onu od nekog drugog materijala.

Žardinjere su vrsta posuda za cvijeće
Žardinjere su vrsta posuda za cvijeće te imaju dugu povijest i tradiciju, posebno kada je riječ o ukrašavanju balkona s kojih nerijetko vise i pružaju poseban izgled svakom balkonu i teras

Imitacijom do veće potražnje za plastičnim teglama

Unatoč pristupačnoj cijeni i brojnim drugim prednostima, plastične tegle za cvijeće ipak nisu odabir onih koji teže za elegantnijim i estetski boljim rješenjima za svoje biljke. Naime, tegle izrađene od materijala poput gline, keramike ili porculana izgledaju nešto zanimljivije, zbog čega se mnogiodlučuju za njihovu kupnju. 

Ipak, proizvođači onih plastičnih doskočili su i tom problemu i počeli s proizvodnjom modela koji svojim izgledom imitiraju materijal poput mramora ili keramike. Zadržavajući sva svojstva klasičnih plastičnih modela, a posebno cjenovnu prihvatljivost, ove tegle postale su estetski privlačnije zbog čega je potražnja za njima porasla.

Žardinjere imaju dugu povijest i estetsku privlačnost

Žardinjere su vrsta posuda za cvijeće te imaju dugu povijest i tradiciju, posebno kada je riječ o ukrašavanju balkona s kojih nerijetko vise i pružaju poseban izgled svakom balkonu i terasi. Osim visećih žardinjera, nerijetko nalazimo i samostojeće žardinjere kakve možemo vidjeti na terasama kafića ili na ulicama gdje nerijetko služe i za sadnju tzv. žive ograde. 

Pri sadnji bilja u žardinjere, vrlo je važno razmotriti klimu mjesta na kojem će one biti pozicionirane pa se tako za sadnju biljaka na zapadno ili južno orijentiranim balkonima savjetuje sadnja cvijeća kojem na smetaju visoke temperature i sunce. Isto tako, vjetar i jačina njegovih naleta posebno je važan element o kojem treba misliti pri postavljanju žardinjera, posebno onih na visini. 

U istoj kategoriji: