Uređen travnjak je san svakoga tko ima vrt

Poznato je kako svi koji imaju kuću ili stan s vrtom maštaju o lijepo uređenom vrtu s travnjakom. Naime, travnjak uvelike doprinosi izgledu cjelokupnog vrta ili dvorišta pa mnogi u proljeće posežu za informiranjem o sijanju trave te izboru idealnog sjemena za travu kako bi imali najljepši travnjak na kojem će uživati za toplog vremena.

Sijanje trave iz sjemena

Najčešći način na koji se obavlja sijanje trave je sijanje iz sjemena kojem prethodi dobro informiranje o idealnom sjemenu za travu koje će uspjeti u određenom podneblju i omogućiti rast lijepog travnjaka. Kako bi se to obavilo pravilno, važno je slijediti iduće korake:

 • Pripremite tlo – prije sadnje sjemena za travu potrebno je pripremiti tlo kako bi se optimizirale mogućnosti klijanja i rasta trave. Potrebno je otpustiti i osloboditi gornji sloj zemlje, barem njegovih prvih 5 cm. Također, vrlo je bitno ukloniti sve ostatke kamenja, štapića i smeća te ostaviti što ravniju zemlju kako bi se izbjeglo nakupljanje vode
 • Sadnja trave – ukoliko površina nije velika može se obaviti ručno, a ukoliko je onda se obavlja sadilicom
 • Prekriti sjeme za travu – nakon sijanja važno je sjeme za travu prekriti zemljom, a potom i zaliti vodom kako bi dobilo vlagu, ali i kako bi se spriječilo njegovo kretanje
 • Zalijevanje – u početku je važno puno zalijevati kako bi sjeme za travu proklijalo, no ne treba pretjerivati jer može doći do truljenja zbog prevelike vlage
Gnojidba trave neophodna je kako bi se postigla bolja kvaliteta trave i učinila otpornijom na bolesti i klimatski stres.

Skuplji, ali brži izbor za lijep travnjak

Ukoliko niste osoba koja uživa u vrtlarenju i iščekivanju prvih znakova trave iz zemlje, za vas je je odlična opcija sadnja trave u tanjurima ili pločama. Ovaj način je skuplji, ali je brži. Travnate ploče mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama vrtnom opremom, najčešće uz prethodnu najavu. Ovo se preporuča se na manjim površinama jer za sadnju travnatih ploča na velikim površinama financijski izdaci mogu biti vrlo visoki. Travnate ploče sade se na idući način:

 1. Prije sadnje ploča potrebno je osloboditi i prozračiti tlo
 2. Potrebno je izravnavanje tla zbog izbjegavanja poplave
 3. Postavljanje travnatih ploča
 4. Zalijevanje travnatih ploča 
Važno je znati da postoje različite vrste sjemena trave i da nisu sva prikladna za klasične domaće travnjake i nogomet ili golf igrališta.

Pomoć u uzgoju trave

Nakon što posadite travu, vrlo je važno obavljati i pravilnu gnojidbu trave. Naime, iako trava sama iz zemlje crpi sve potrebne hranjive tvari, nakon nekog vremena potrebno je obaviti gnojidbu trave jer u zemlji počinje manjkati hranjivih tvari. 

Čitajte i sljedeći članak: Dizalica topline za bazen je učinkovito rješenje za vaš bazen

Dizalica topline za bazen ima mnogo veću korist prilikom svog rada pa se iz iste količine električne energije može proizvesti veća količina grijaće energije.

Također, gnojidbom trave raznim motornim, ručnim ili rotacijskim kosilicama dolazi do osiromašivanja tla pa je to važno obaviti da bi se postigla bolja kvaliteta trave i kako bi ona bila otpornija na bolesti i klimatske stresove. Stručnjaci preporučuju korištenje organskih gnojiva, ali u nekim slučajevima dobro je posegnuti i za onim industrijskim. 

Pri kupnji različitih vrsta kosilica kao što su motorne kosilice, ručne kosilice, samohodne kosilice ili rotacijske kosilice, mora se uzeti u obzir veličina terena na kojem će se trava kositi kao i način na koji se kosi. u račun.

Napravite vlastiti nogometni teren

Osim na područjima vrtova i dvorišta sijanje trave može se obavljati i na većim terenima poput nogometnih igrališta i igrališta za golf. Ukoliko ste sretnik pa posjedujete velik vrt ili dvorište možete ovako napraviti vlastito nogometno ili golf igralište. Važno je znati da postoje različite vrste sjemenja za travu te da nisu sva pogodna za klasične kućne travnjake i nogometne ili golf terene. Naime, trava posijana na sportskim travnjacima i ostalim velikim terenima mora moći podnijeti najmanje 150 košnji na visini od samo 2,5-3 centimetra što mogu podnijeti samo višegodišnja riegrass trava i livadna trava. 

Obje vrste trava tvore vrlo kompaktan, gust i jak travnjak zbog čega se sportske lopte mogu ravnomjerno kotrljati po njoj. Trava na sportskim i ostalim velikim terenima također mora imati sposobnost dobrog razmnožavanja te brze regeneracije nakon gaženja i košenja rotacijskim kosilicama.

Rotacijske kosilice kao velika pomoć

Kod kupnje različitih vrsta kosilica poput motornih kosilica, ručnih kosilica, samohodnih kosilica ili rotacijskih kosilica, u obzir se moraju uzeti veličina terena na kojem će se kositi trava kao i način na koji se ona želi kositi. Kada se kupuje rotacijska kosilica, važno je obratiti pozornost na sljedeće:

 • Reznu širinu koja ovisi o veličini travnjaka
 • U slučaju velikih površina dobro je kupiti samohodne rotacijske kosilice
 • U slučaju površina srednje veličine dobro je kupiti modele koji se guraju
 • U slučaju manjih travnatih površina dobro je kupiti modele na guranje kojima ne treba gorivo
 • Ukoliko niste sigurni kakav rezni sistem odgovara vašim potrebama i željama, dobro je odabrati modele koji sadrže nekoliko reznih sustava poput izbacivanja, prikupljanja i malčiranja

U istoj kategoriji: