Kako odabrati prave boje za stan?

Prave boje za vaš stan

Kada dođe vreme krečenja, sigurno vam se javlja želja da svoje bijele zidove ofarbate nekom bojom. Ako se ipak odlučite za zidove u boji, gledajte kakav će uticaj na vaše raspoloženje ta boja ostaviti. Kako odabrati prave boje za stan?

Prave boje za vaš stan

Kada dođe vreme krečenja, sigurno vam se javlja želja da svoje bijele zidove ofarbate nekom bojom. Ako se ipak odlučite za zidove u boji, gledajte kakav će uticaj na vaše raspoloženje ta boja ostaviti. Kako odabrati prave boje za stan? Stan predstavlja jedan oblik vaše individualnosti, prema tome birajte boje koje se vama sviđaju, ali da se ipak uklapaju u okolinu. Različite boje imaju razlličita značenja kao npr:

Crvena boja zbog svog intenziteta je jako vidljiva i zbog toga se koristi za znakove upozorenja. Stimuliše čula, odiše moću i odlučnošću pa je često možete vidjeti na zastavama. Crvena boja još stimuliše apetit pa svoju kuhinju možete ofarbati u crveno. Za spavaću sobu preporučuje se malo svijetlija nijansa crvene, za stvaranje ugodnije i smirujuće atmosfere.

Narandžasta boja kao i crvena stimuliše apetit. Ova boja predstavlja kreativnost, uspjeh, ohrabrenje, toplotu i energiju. Ovom bojom možete ofarbati svoju dnevnu sobu.

Zelena boja je boja prirode. Zavisno od nijanse, zelena boja ostavlja različit uticaj na osobu. Svijetlija zelena predstavlja svježinu, rast, nadu dok tamnije nijanse zelene predstavljaju bogatstvo, novac i sigurnost. Svijetlo zelenu možete koristiti za dječije sobe.

Odaberite boje za stan koje vama odgovaraju

Plava boja je boja neba pa se često može povezati sa dubinom i stabilnošću. Simboliše aristokratiju, saradnju, razumijevanje. Isto kao i sa zelenom, svijetlo plavu možete koristiti za dječije sobe, dok tamno plava može da se koristi u kombinaciji sa nekom svijetlijom bojom za kancelariju, spavaću sobu ili kupatilo.

Ljubičasta boja simboliše vjeru, sofisticiranost, luksuz. Tamno ili jarko ljubičastu možete koristi u spavaćoj sobi, pripazite na nijansu boje da ne bude previše hladna jer može uticati na vaše raspoloženje. Za dječiju sobu preporučuje se svijetlo ljubičasta.

Roze boja simboliše nježnost, slatkoću. Ovom bojom farbaju se dječije sobe i kupatila. Uglavnom se preporučuje da vam detalji budu roze kako bi razbili monotoniju jednobojne sobe.

Bijela boja predstavlja čistoću, urednost, nevinost. Bijelo ofarban stan sa detaljima npr. crne boje predstavlja eleganciju i glamur. 

Vizeulni efekat i kvalitet boje

Za manje stanove preporučuju se svijetlije boje, a ako se odlučite za tamnije boje neka budu u kontrastu sa nekom svijetlijom bojom. U većim stanovima možete se igrati sa bojama, ako su stropovi visoki, možete ih vizuelno sniziti i obrnuto.

Preporučuje se da stropove ostavite bijelima. Farbajući strop u neku boju, dobija se utisak kocke ili podruma, a i samim tim prigušuje svjetlost. Ako se već odlučite za farbanje stropa neka to onda bude mural sa oslikanim nebom i oblacima.

Najvažnije stvar prilikom krečenja je kvalitet boje. Pobrinite se da kupite što kvalitetniju boju, koja neće izblijediti s vremenom. Budite oprezni prilikom biranja nijansi boja. Često se zna desiti da izaberete jednu nijansu, ali prilikom nanošenja na zid i sušenja to postaje druga nijansa.

U istoj kategoriji: