Osvježite stari radijator

Grijanje veselih boja

Stari radijatori u stanu mogu da prouzroče mnogo problema. Žuti od duvanskog dima i pohrđali radijatori su jednostavno neprihvatljivi u današnje vrijeme, a bijela boja kojom se inače farbaju ne uklapa se u svačiji stan. Kako bi promjenili i osvježili stari radijatori potrebno je poštovati nekoliko pravila.

Prije nego što se počne sa radom, da bismo sačuvali parket (laminat, pločice…), ispod radijatora je potrebno postaviti najlonsku, ili zaštitu od starih novina. Radijator bi se trebao isključiti i ohladiti, tako da je ovo najbolje raditi ljeti. Da bi se počelo sa radom potrebno je nabaviti brusni papir ili žičanu četku, primarnu boju, boje u koje će se farbati radijator i odgovarajuću četku za farbanje radijatora.

Radijator u bojama

Brusni papir treba da bude sa sitnijim kamenom, da bi se izravnale i najsitnije nepravilnosti na radijatoru koje su vremenom nastale. Ako se ovo ne uradi temeljno, postoji opasnost da boja ne “legne” kako treba, i da brzo počne da otpada. Ovaj posao može da potraje, pa je najbolje namjenski izdvojiti neko vrijeme da bi se sve skinulo. Kada se to završi radijator je potrebno detaljno usisati i prebrisati vlaznom krpom .

Poslije sušenja i brisanja suvom krpom, vrijeme je za farbanje radijatora. Prvo se nanosi temeljna boja, koja se mora do kraja osušiti, pa zatim odabrana boja ili boje. Boja se može nanositi više puta da bi se dobila odgovarajuća nijansa, a na radijator se nanosi specijalnom četkom koja je dizajnirana tako da može ofarbati i unutrašnje dijelove. Boja koja se nanosi treba da bude na uljnoj bazi, da bi mogla podnijeti toplinu. Da bi se postigao sjaj, osušenu boju premažite lakom. Kod svakog postupka farbanja potrebno je određeno vrijeme da se boja osuši.

Radijator se može ofarbati u bilo koju boju, dok god ta boja odgovara prostoru u kojem se nalazi.

U istoj kategoriji: