Iznajmljivanje stana

Savjeti i preporuke

Iznajmljivanje stana je standardan, ali rizičan posao koji ima svoja pravila. Ukoliko želite da iznajmite cijeli stan ili samo sobu, morate obratiti pažnju na neke važne stvari.

Savjeti i preporuke

Iznajmljivanje stana je standardan, ali rizičan posao koji ima svoja pravila. Ukoliko želite da iznajmite cijeli stan ili samo sobu, morate obratiti pažnju na neke važne stvari.

Kada iznajmljujete stan nekome, kod nas nije praksa da se pravi ugovor, ali ako ćete se osjećati sigurnije možete. Ugovor bi trebao da sadrži sve ono što ste se dogovorili sa zakupcem. To su uglavnom osnovne stvari tipa lični podaci obe strane, predmet ugovora, cijena zakupa, naknada za eventualnu štetu, plaćanje komunalija itd.

Ukoliko koristite usluge neke agencije, obavezno im pošaljite slike svog stana, jer ćete na taj način povećati mogućnost da neko izabere vaš stan. Kada iznajmljujete stan, gledajte da kirija bude što realnija za ono što nudite. Ukoliko vam se za stan ne interesuje niko već duže vrijeme, snizite cijenu zakupa. Kada vam dođe zakupac, obratite pažnju na njegovo ponašanje. Vrlo je bitno koga puštate u svoj stan. Ako ste imali loše iskustvo sa prethodnim stanarom, nemojte biti previše sumnjičavi prema novom. Ljudi su različiti i svima treba pružiti šansu. Ukoliko vam se ne svidi zakupac, vi imate svako pravo da ga odbijete. U toku pokazivanja, navedite sve prednosti stana koje se ne vide odmah. Osnovna pravila koja bi stanar trebao da poštuje su da ne oštećuje imovinu, a ukoliko dođe do oštećenja da popravi ako može, ako ne, da obavijesti zakupodavca. Stanar obavezno mora plaćati kiriju i račune na vrijeme, ukoliko zakasni dva puta, slobodno potražite novog stanara.

Budite oprezni prilikom iznajmljivanja stanova

Sva ova pravila vi određujete, ali isto tako se i vi morate pridržavati nekih pravila.

  1. Poštujte privatnost stanara
  2. Ukoliko želite obići stan, obavezno se najavite da ne bi došlo do neugodnih situacija
  3. Ako se u stanu pokvari neka veća stvar, to vi plaćate
  4. Stan posjećujte jednom mjesečno i tad provjerite račune
  5. U stanu nemojte držati svoje lične stvari

Ukoliko izdajete sobu, pobrinite se da u zajedničkim prostorijama ne ostavljate skupocjene stvari. Zajedničke prostorije očistite i prozračite prije dolaska novog stanara.

Rizični dio iznajmljivanja je taj, što nikad ne znate koga ćete pustiti u stan. Na prvu svi se učine divni, međutim za mjesec dana možete doći u stan i ne naći ništa. Stanari mogu napraviti svakakvu štetu i iseliti se u toku noći. Psihički djeluje na čovjeka da se bolje ponaša kad je pod ugovorom, nego kad nije. Tako da razmislite dobro šta vam je najpametnije uraditi.

U istoj kategoriji: