Kućne biljke

Zeleni pročišćivači vazduha

Osim što prostor čine prijatnijim, mnoge kućne biljke pomažu u pročišćavanju vazduha. Cirkulacija i prečišćavanje vazduha je jako bitna stvar kako bi se održalo zdravo životno okruženje.

Istaživanja su pokazala da postoji mnogo biljaka koje pomažu da se poboljša kvalitet zraka tako što uklanjaju zagađujuće materije. Svako ko želi u svom stanu svjež i čist zrak savjetuje se da uzgaja sortu biljke koja ima mogućnost pročišćavanja vazduha.

Kućna palma – Palma je predivna biljka koja je jako prilagodljiva i koja će zdravo rasti u stanu, pa je zbog toga možete vidjeti u mnogim kućama. Ova biljka filtrira mnoge štetne zagađivače, a jedan od njih je i ksilen iz vazduha. Ujedno je i djelotvoran ovlaživač, pa u zimskom periodu kada je vazduh u sobama isušen ova biljka je veoma efikasna u povećanju vlažnosti.

Najpopularnije biljke za kucu

Drecena – Drecena je biljka koju je svaka kuća nekad imala ili još ima. Biljka osim debelih i zelenih listova, ima i male bijele cvijetove. Kao i palma, i ona pročišćava zrak i riješava se različitih toksina iz vazduha.

Fikus – Fikus je prilagodljiva biljka koja može tolerisati i malo lošije uslove gajenja. Ima tamno zelene listove koji su na dodir poput voska, ali je jako efikasna u pročišćavanju vazdušnih zagađenja. Ispušta mikroorganizme koji razbijaju toksine i tako vazduh čini čišćim.

Aloe vera – Aloe vera je poznata biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva. Osim što je nezahtjevna za  održavanje u stanu, pročišćuje zrak. Potrebno joj je svega malo vode i sunca da bi opstala, a ima predivne zelenkasto- bijele listove, te je i lijep ukras.

Zlatni puzavac –Osim što oslobađa kiseonik u vazduhu, može eliminisati i formaldehid iz vazduha koji je obično nastao iz duvanskog dima i ljepila iz drvenog namještaja. Obično se koristi u poslovnim zgradama  koje imaju dosta drvenog namještaja.

Bršljan – Ovo je odlična biljka koja suzbija alergene supstance u prostoriji, pa je dosta astmatičara koristi. Osim njih, ljudi sa alergijama i oni koje žele svjež vazduh mogu se osloniti na ovu biljku.

Osim ovih biljaka, za neutralizovanje štetnih materija pomaže zeleni ljiljan, paprat i biljka jelenji rogovi. Sve ove biljke se mogu lako gajiti u zatvorenom da bi osvježili vazduh koji udišemo.

U istoj kategoriji: