Odaberite adekvatnu vrstu lustera

Kada kupujete novi luster za svoj interijer, važno je biti upoznat s vrstama koje postoje na tržištu te njihovim manama i prednostima te savjetima za njihovo pozicioniranje u određenim vrstama i veličinama prostora. Savjete o tome možete pronaći u brojnim časopisima koji se bave temama uređenja interijera, ali i internetski portali i forumi često su prepuni dobrih informacija.

Brojne trgovine s opremom za dom, ali i one specijalizirane za rasvjetu nude široki asortiman lustera pa će svatko pronaći nešto za sebe.

Vrste lustera

Kao što je ranije navedeno, u trgovinama s rasvjetom mogu se pronaći lusteri za razne namjene u domu. Postoji više vrsta, no ovdje smo izdvojili dva najčešća.

Novi luster za svoj interijer
Kada kupujete novi luster za svoj interijer, važno je biti upoznat s vrstama koje postoje na tržištu

Zidni i stropni

Odličan izbor za prostore koji imaju nizak strop jer ne preopterećuju prostor i ne čine ga manjim nego što je. Preporučuju se za kupaonice, dječje i spavaće sobe.

Spušteni

Ovo je vrsta lustera koja se pričvršćuje za strop uz pomoć kabela ili metalnog lanca s podesivom visinom ovjesa. Najčešće su napravljeni od drva, stakla ili metala.

Odaberite dovoljan broj žarulja

Kada ste se opredijelili za određenu vrstu lustera u domu, važno je promisliti i o tome koliko žarulja bi on trebao imati kako bi adekvatno osvijetlio vaš prostor. Stoga, ukoliko lusterom želite osvijetliti veliku prostoriju s visokim stropovima, odaberite višekanalne modele ili one koji se sastoje od nekoliko elemenata. Osim broja žarulja, vrlo je važna i njihova vrsta, a evo i izbora koji se nudi:

  • LED rasvjeta – najučinkovitije i ekološki najpovoljnije rješenje. Dokazano je kako korištenje LED rasvjete, odnosno lustera s LED svjetlom štedi do 90 % energije. LED rasvjetu odaberite ukoliko želite da svjetlo bude jako, čisto i zasićeno.
  • fluorescentna rasvjeta – ima veliku trajnost, ali i minimalne toplinske performanse i ekonomičnu potrošnju energije. Ipak, važno je imati na umu da ukoliko luster s fluorescentnom žaruljom izgubi nepropusnost, dolazi do izbacivanja štetnih sastojaka i opasnosti. 
  • žarulje sa žarnom niti – najpopularnija opcija, postoji velik izbor baza, dimenzija i snage, a cijena je vrlo prihvatljiva, no potrošnja električne energije je znatno veća. Osim toga, danas je u brojnim zemljama zabranjena njihova proizvodnja.

Koji dizajn lustera odabrati

Kako bi se luster uklopio u interijer vašeg doma, važno je odabrati idealan dizajn. S obzirom na to, možete birati između:

  •  klasičnih lustera za prostrane dnevne sobe i raskošne blagovaonice izrađenih od stakla ili kristala
  •  modernih koji su izrađeni u minimalističkom ili klasičnom stilu od brušenog stakla ili metala
  • rustikalnih izrađenih od tekstila
  • hi-tech visećih lustera jasnih oblika, crta i suzdržanih tonova
  • dizajnerskih lustera originalnih tekstura, neobičnih oblika, boja, izrađenih u limitiranim izdanjima od po 2 ili 3 modela. 

Imajući na umu dizajn cjelokupnog interijera svog doma, odaberite luster prikladnog dizajna i prikladne vrste žarulje kako bi prostorija bila stilski skladna i dobro osvijetljena. 

Dizajn lustera
Kako bi se luster uklopio u interijer vašeg doma, važno je odabrati idealan dizajn.

Idealne dimenzije rasvjetnog tijela

Osim vrste, dizajna lustera te vrste žarulje, za odabir idealnog modela vrlo je bitna i dimenzija. Za odabir idealnih dimenzija važno je uzeti u obzir dimenzije prostorije u kojoj će luster biti postavljen kao i dimenzije poput visine, promjera i broja grla. 

Kako bi vam odabir bio još i lakši, postoji čak i formula uz pomoć koje sami možete izračunati odgovarajući promjer modela, a ona glasi: 10 * (širina prostorije u metrima + dužina sobe u metrima) = promjer lustera u centimetrima. 

Uredite dom uz vrhunsko osvjetljenje stropnih svjetiljki

LED rasvjeta

Kao što je već navedeno, LED rasvjeta je najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji tip rasvjete koji možete odabrati za svoj prostor. Ovaj tip rasvjete ima ugrađena hladila koja pomažu u apsorpciji topline te zbog toga kod LED rasvjete gotovo da i nema raspršivanja topline, već se sva energija iskorištava upravo na svjetlost. Ekonomičnost LED rasvjete vrlo je vidljiva u usporedbi s primjerice žaruljama sa žarnom niti kod kojih se gotovo 90 % energije rasipalo na toplinu, a tek 10 % na svjetlost. Osim toga, LED rasvjeta ne sadrži nikakve štetne spojeve, kao što je slučaj kod štednih žarulja koje sadrže živu. 

LED rasvjeta
LED rasvjeta je najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji tip rasvjete koji možete odabrati za svoj prostor.

Također, LED rasvjeta može podnijeti visoke temperature i vibracije što je izravno povezano s njihovim vijekom trajanja koji je oko 50 000 sati što je 50 puta više od životnog vijeka klasičnih žarulja čiji je vijek trajanja oko 1000 sati. Jedini nedostatak je nešto veća cijena za razliku od drugih vrsta rasvjete, no kada se zbroje sve prednosti ove rasvjete, kupovina LED rasvjete se itekako isplati te potvrđuje svoju titulu najboljeg oblika rasvjete na tržištu.

U istoj kategoriji: