Kako se riješiti plijesni u stanu?

Došla je zima, a sa zimom i plijesan

Došla je zima, a vi ste na svojim zidovima primjetili crne tragove tj plijesan. Plijesan se kao i svaka gljiva prenosi sporama, a kad se jednom uhvati za vlažnu površinu, proširiće se na svaki pogodan dio vašeg stana.

Došla je zima, a sa zimom i plijesan

Došla je zima, a vi ste na svojim zidovima primjetili crne tragove tj plijesan. Plijesan se kao i svaka gljiva prenosi sporama, a kad se jednom uhvati za vlažnu površinu, proširiće se na svaki pogodan dio vašeg stana. Plijesan uglavnom nastaje u prostorijama gdje je voda prisutna u obliku pare. Javlja se na mjestima gdje se nalaze “toplotni mostovi”.

Kako se rešiti plijesni u stanu? Plijesni se možete riješiti na kratkotrajan i dugotrajan način.

Kratkotrajan način podrazumijeva:

  • Čišćenje mjesta i tretiranje nekim fungicidnim sredstvom
  • Čišćenje mjesta i tretiranjem varikinom ili nekim sličnim dezinfekcijskim sredstvom
  • Kupovinu boje i dodavanjem biocidnih sredstava koji spriječavaju i usporavaju pojavu plijesni
  • Apsorber vlage koji odstranjuje višak vlage

Prije nego što počnete raditi bilo kakve radove na prostorijama koje sadrže plijesan, morate znati da dosta tih sredstava sadrži opasne hemikalije koje mogu naškoditi vašem zdravlju zato obavezno  pročitajte uputstva.

Učinkovito odstranite plijesan

Dugotrajan način podrazumijeva:

Jedini dugotrajan način da se stvarno riješite ove napasti je da otklonite konstrukcijske propuste. To znači da morate popravite oštećenu izolaciju ili dodate izolaciju ako je uopšte nema. Ako vam je plijesan u kupatilu odlijepite sav silikon na koji se skupila plijesan, pločice tretirajte sredstvom protiv plijesni, zidove okrečite bojom sa dodacima protiv plijesni. Sve ovo bi bilo najbolje raditi ljeti kada je vani vrelo i suvo. 

Plijesan osim što predstavlja opasnost po vaše zidove, vrlo je štetna i za vaše zdravlje. Spomenuli smo na početku teksta da se prenosi sporama, te iste spore mogu dospjeti u vaš respiratorni sistem i prouzrokovati vam alergije, kašalj, povraćanje. Ako spore dospiju u vaše tijelo, postoji mogućnost da se počnu razvijati u vama i stvarati opasne toksine koji i te kako mogu naškoditi zdravlju.

U istoj kategoriji: