Zaštita stana

Obezbjedite stan i vratite osjećaj sigurnosti

Dovoljno je da samo jednom zaboravite zaključati kuću da bi osjetili posljedice provale na sopstvenoj koži. Provala u stan nije ništa novo, ali je dovoljno da se zabrinete i razmislite kako bi zaštitili svoj stan.

Zaštita stana počinje od vama sitnih detalja, a nekom ključnih za provalu.

Obezbjedite stan i vratite osjećaj sigurnosti

Dovoljno je da samo jednom zaboravite zaključati kuću da bi osjetili posljedice provale na sopstvenoj koži. Provala u stan nije ništa novo, ali je dovoljno da se zabrinete i razmislite kako bi zaštitili svoj stan.

Zaštita stana počinje od vama sitnih detalja, a nekom ključnih za provalu. Uvijek, ali uvijek zaključavajte ulazna vrata. Osim ulaznih vrata obavezno provjerite da li ste ostavili otvorene prozore ili balkonska vrata prije izlaska iz kuće. Kako se inače provaljuje preko ulaznih vrata, osigurajte svoj stan nekom boljom bravom i jačim i otpornijim vratima. Koristite špijunku u svrhu da bolje osmotrite nepoznatu osobu koja vam kuca na vrata. Po sopstvenoj procjeni odlučite da li ćete razgovarati ili ne. Ukoliko započnete razgovor sa neznancem, neka bude što kraći i bez ikakvih ključnih informacija, tipa ko stanuje u kući, kad vas nema itd. Ako vam je neznanac i dalje sumnjiv, a predstavio se kao službena osoba, obavezno tražite isprave ili čak nazovite tu instituciju i raspitajte se o njemu.

Zaštitite svoj stan od provalnika

Znajte da provalnici često prate svoje buduće žrtve i tako stiču navike o njima, gdje, kako i kad se najviše kreću. Ono što vi možete učiniti da suzbijete provalu je npr. kada dobijete platu, ne pričate okolo kako ste upravo dobili platu. Bilo kakav odlazak na put spomenite samo svojoj porodici, a ne govorite drugima i ne kačite na različite društvene mreže gdje svako može pročitati da li ste tu ili ne.

Novac i ostale dragocjenosti držite na netipičnim mjestima provalniku. Svako zna da ako želi pronaći neke pare, može ih naći ispod jastuka, u unutrašnjem džepu stare jakne ili među rubljem. Zato pronađite mjesto u kući za koje niko ne bi posumnjao da ima pokoja novčanica.

Za dodatnu sigurnost možete ugraditi i alarm koji će se aktivirati svaki put kad neko pokuša ući u stan, a ne ukuca pin. Još jedan od načina sigurnosti je i postavljanje kamera, jer kada provalnik vidi kamere neće dvaput razmišljati o tome da li da provali ili ne, već će se izgubiti s tog mjesta kako je i došao.

Obavezno prijavite provalu policiji

Ako primjetite obijenu bravu na ulaznim vratima, nemojte ni pod kojim slučajem ulaziti u stan. Postoji mogućnost da je provalnik još uvijek u kući i da je čak naoružan. Da ne bi vi otkrivali da li je on naoružan ili ne, pozovite policiju i objasnite situaciju. Oni će doći, provjeriti stan, napraviti zapisnik, uslikati i popisati šta treba. Poslije toga nazovite osiguravajuću kuću (ako ste osigurani) da naprave pocjenu štete.

U istoj kategoriji: