Šta kad se u stan usele mravi i ostale bubice?

Uspješno se riješite mrava i bubica

Ostavili ste ostatke hrane u kuhinji, a kad ste se vratili kući zatekla vas je kolonija mrava na njima. Uspjeli ste ih se riješiti taj dan, međutim drugi dan primjetite kako su ti isti mravi formirali putanju od vašeg šporeta do frižidera, a oko zdjele s voćem letaju mušice. Ništa drugo vam ne preostaje nego da im objavite rat.

Uspješno se riješite mrava i bubica

Ostavili ste ostatke hrane u kuhinji, a kad ste se vratili kući zatekla vas je kolonija mrava na njima. Uspjeli ste ih se riješiti taj dan, međutim drugi dan primjetite kako su ti isti mravi formirali putanju od vašeg šporeta do frižidera, a oko zdjele s voćem letaju mušice. Ništa drugo vam ne preostaje nego da im objavite rat.Ako ne znate šta kad se u stan usele mravi i ostale bubice, evo nekih prijedloga. Mrava i bubica uvijek se možete riješiti različitim hemijskim sredstvima, ali znajte da su ona jako štetna po vaše zdravlje. Ako ipak odlučite da ih se riješite hemijskim putem, obavezno koristite masku za lice i dobro provjetrite stan poslije toga. Posebnu pažnju obratite kada koristite sprej u kuhinji. Sklonite hranu, a sudove koji vam se nalaze van ormarića prekrijte najlonom. Ukoliko ne želite korisititi nikakvu hemiju, postoje prirodni načini za uklanjanje mrava i buba iz vašeg stana.

Za učinkovito uklanjanje mrava možete koristiti klinčiće. Rasporedite ih na mjesta gdje se mravi najviše kreću, a njihov jak miris će ih otjerati. Pomješajte jednaku mjeru vode i sirćeta i raspršite po mravima. Jedan od zanimljivih načina jeste da nahranite mrave praškom za pecivo. Prašak za pecivo, kad se pomješa sa vodom i šećerom u njihovom stomaku, dovodi do raspuknuća njihovog oklopa. A ne odgovara im ni prašak za veš.

Da bi se riješili vinskih mušica, uzmite flašicu sa raspršivačem i u nju uspite alkohola. Pošpricajte mušice, one će pasti, a vi ih samo usisajte. Ovo je jedan od najuspješnijih načina da se izborite sa vinskim mušicama.

Uklonite bube iz stana jednostavnim načinima

Muhe koje lete po stanu možete uvijek otjerati bosiljkom. A bube, u narodu poznatije kao bubašvabe, uklonićete ih tako što ćete morati kupiti bilo koji proizvod koji sadrži bornu kiselinu. Ukoliko želite sami da napravite preparat kojem je glavni sastojak borna kiselina budite jako oprezni jer je otrovna.

Ubjedljivo najdosadniji insekti su komarci. Osim što češanjem stvaramo velike plikove, ponekad se desi i da se mjesto uboda raskrvari pa sebi napravimo još veći problem. Da se riješite komaraca, dovoljno je da u sobu unesete bosiljak, ili zapalite svijeću koja ima miris citrusa. Osim toga, možete koristiti i eterična ulja, komarci bježe od toga.

Potražite pomoć stručnjaka

Još jedan od načina da suzbijete bube, jeste da postavite mrežu na prozore koja će sprečiti njihov ulazak. Ako ništa od ovoga ne pomogne, preostaje vam jedino da pozovete stručnjake koji će svojim sredstvima uspješno odstraniti sve insekte iz vašeg stana. To traje nekih 15-20 minuta, a vi ste sigurni narednih par godina.

U istoj kategoriji: