3 beneficije čišćenja madraca

Za bolji san i zdravlje uklonite sve nečistoće iz madraca

Samo zato što je madrac prekriven i naizgled čist ne mora značiti da on stvarno to i jeste. Iako madrac izgleda udobno i plišano, prekriven čistom posteljinom koja se redovno mijenja to nije dovoljno kako bi madrac ostao čist i higijenski odgovarajući za spavanje.

Uprkos redovnom mijenjanju plahti i praksi da se madrac pokriva sa prekrivačem koji štiti od grinja, mnogi bi bili iznenađeni koliko čestica prljavštine, prašine, izumrlih čestica kože, osušene tjelesne tekućine, miliona grinja i drugih mikroorganizama ima unutar dušeka. Ustvari, dušek je poznat kao mjesto koje sadrži najviše prljavštine, čestica prašine i grinja u kući. Nije prijatno otkriće, zar ne?

Spavajte zdravo na svom madracu

Saznajte koje su to 3 beneficije čišćenja madraca i zašto je to bitno za naše zdravlje:

– Ljudi provode do 8 sati dnevno u krevetu, što znači da jednu trećinu svog života provedemo u krevetu što dalje znači da bi se kvalitet vazduha trebao stalno održavati u spavaćoj sobi. Kad god se pomjerimo u krevetu u toku spavanja, čestice prašine se podignu u zrak te ih osoba udahne bez i da zna za to.

Prema različitim istraživanjima loš vazduh u spavaćoj sobi je glavni krivac za mnoge bolesti. Od jednostavnih iritacija grla i očiju do ozbiljnih respiratornih problema koji uzrokuju kihanje, suzne oči, gušenja i umor.

– Grinje i njihove izlučevine su jedan od najčešćih okidača za uobičajene bolesti kao što su astma, alergije i ekcemi. One se uglavnom nalaze u dušecima pa je potrebno obezbjediti da se one u potpunosti uklone iz dušeka. Doktori redovno svojim pacijentima koji imaju problema sa astmom preporučuju da čiste dušeke. To je uobičajeno pacijentima sa alergijama jer u toku noći oni udišu grinje i prašinu iz madraca. Dakle, smanjenjem kontakta sa ovim alergenima osoba će imati manje dodira sa okidačima alergija koji mogu prouzrokovati teža zdravstvena stanja.

– Spavanje na čistom i higijenski odgovarajućem madracu će pružiti osobi totalni mir i odmor u toku noći. A svi znaju da je kvalitetan san važan kako bi dan počeo dobro, čak su i različite studije pokazale da dobar san poboljšava psihičko i emocionalno zdravlje.

Mnogo je lakše spavati kada osoba ne zna da se ispod nje nalaze kolonije grinja, mrtvih kožnih stanica, različitih izlučevina i sličnih stvari.

U istoj kategoriji: