U listi omiljenih obiteljskih okupljanja zasigurno se na samom vrhu nalazi roštiljanje, a posebno je popularno prilikom toplih proljetnih ili ljetnih dana. Stariji ljudi znali su govoriti da vrt bez roštilja na ugljen nije vrt, no u današnje vrijeme je ta uzrečica sve manje poznata zbog užurbanog načina života ljudi i nedostatka vremena za obiteljska okupljanja. S vremena na vrijeme ipak će se desiti neki događaj kada ćete se odlučiti na roštiljanje, a roštilj na ugljen je najpopularnija vrsta roštilja zbog dima koji daje poseban ukus i miris hrani koja se na njemu sprema.
Priprema vatre roštilja
Za razliku od plinskih i električnih roštilja koji se jednostavno pale u svega par sekundi, kod roštilja na ugljen za pripremu vatre potrebno je puno više vremena.
Prvo je potrebno naložiti vatru i ostaviti da malo izgori, a zatim na to staviti ugljen koji će se užariti i pobrinuti da održava toplinu za spremanje hrane. Također tijekom cijelog pečenja hrane potrebno je paziti na jačinu vatre kako se hrana ne bi previše naglo ili previše sporo pekla. U slučaju prevelikog žara, problem se lako može rješiti s bočicom vode i probušenim čepom s kojom se lagano prskajući smanjuje jačina žara.
Odabir roštilja
Upravo zbog toga što je stalno potrebno pratiti žar, važno je odabrati roštilj na ugljen koji ima lagani pristup mjestu za žar. Također kod odabira roštilja na ugljen važno je pažnju obratiti i na visinu roštilja koja nesmije biti preniska i zahtjevati konstantno spuštanje tijekom pripreme hrane. Debljina roštilja također je važan faktor kod odabira roštilja na ugljen iz razloga što upravo ona čuva toplinu, a osim toga jamči kvalitetniju izradu.
Osim standardnog roštilja na ugljen, postoji i malo veća investicija za istu namjenu. To je gradnja ili kupnja kamina u kojem ćete spremati hranu. Vrlo je važno da znate svoje potrebe i na osnovu toga birate veličinu kamina kako bi bolje zadržavao toplinu. Osim toga potrebno je obratiti pažnju i na izvedbu kamina kako vam dim ne bi izlazio u lice dok roštiljate.