Blagovaonice su mjesto druženja obitelji

Razmišljate li malo o prostorijama u svom domu, vjerojatno biste rekli da je dnevni boravak glavno mjesto za druženje obitelji. To je vjerojatno i točna tvrdnja, no postoji još jedna prostorija u domu koja se može time pohvaliti, a to je blagovaonica. Mjesto je to na kojem se obitelj skuplja dok jede, bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri. A razlog zašto je posebna leži u činjenici da se u mnogim obiteljima ne mogu svi uvijek skupiti u isto vrijeme pa kad se i to dogodi, svi su vrlo sretni.

Zato je u ovoj prostoriji iznimno važan kvalitetan namještaj kako bi se svi mogli upustiti i uživati dok borave u njoj.

Također, neki umjesto stolica preferiraju posebne kuhinjske garniture, odnosno klupe, ali prije kupnje bilo čega, trebate dobro izmjeriti prostor kako kasnije ne biste imali problema s postavljanjem namještaja.

Uživanje u zajedničkom blagovanju

Kao što je ranije navedeno, kada se cijela obitelj uspije skupiti, blagovaonice postoju mjesta na kojima svi žele uživati i što kvalitetnije provesti vrijeme. Zato je vrlo važna kupnja namještaja za blagovaonice. Dostupne su razne vrste, a izbor se uglavnom svodi na:

  • Stolice
  • Stolove
  • Klupe 

Također, neki umjesto stolica preferiraju posebne kuhinjske garniture, odnosno klupe, ali prije kupnje bilo čega, trebate dobro izmjeriti prostor kako kasnije ne biste imali problema s postavljanjem namještaja. 

Stolice u raznim varijantama

U većini blagovaonica u raznim domovima, najčešće čete pronaći klasične stolice za sjedenje. Naravno, u tome nema ništa loše. No, ako primjerice, imate spojenu kuhinju i blagovaonicu te ih dijeli kuhinjski otok ili šank, razmislite i o kupnji barskih stolica. One će odlično poslužiti za brzinske obroke kada se obitelj može okupiti i uz šank ili otok.

Kada je riječ o kupnji klasičnih blagovaonskih stolica, dobro pogledajte kako vam izgleda prostor u samoj blagovaonici, ali i oko nje. Morate ćete koliko toliko uskladiti boje stolaca s ostatkom interijera kako biste ipak dobili određeni sklad. Ako smatrate da ipak nemate oko za takve stvari, uvijek možete pronaći nekog dizajnera interijera koji će vam pomoći u osmišljavanju najboljeg rješenja za vaš prostor. 

Stolovi za blagovaonici se razlikuju u više segmenata od nekih uobičajenih stolova. Prije svega, moći ćete birati između različitih veličina i oblika. Najprodavaniji su okrugli blagovaonski stolovi, a slijede ih još i kvadratni ili pravokutni.

Brzo promijenite izgled blagovaonskih stolica

Iako će se mnogi žaliti kako su određene blagovaonske stolice skupe i kako im nije jednostavno samo tako ih promijeniti zbog velikog troška, postoji i mali trik pomoću kojeg ćete malo osvježiti njihov izgled. Naime, za vrlo malo novca danas možete kupiti presvlake za stolice. One se danas mogu pronaći u raznim nijansama jedne boje, ali i s raznim zanimljivim uzorcima. 

Postavljanje je vrlo jednostavno i sve što je potrebno je da ih pravilno razvučete po stolicama. Tako možete kupiti više različitih setova koje ćete po potrebi mijenjati. Primjerice, pripremite si neki božićni set s božićnim motivima koji ćete onda vrlo jednostavno postaviti kada za to dođe vrijeme.

Rasvjetom do veće atraktivnosti blagovaonice

Osim samih komada namještaja, rasvjeta u blagovaonici je također vrlo važan element koji može odlično pomoći u stvaranju veće atraktivnosti samog prostora. Jedan od zanimljivih elemenata koji se može uklopiti u više različitih prostora je visilica, odnosno luster čija se visina može podešavati. Tako ga možete ostaviti vrlo visoko na stropu, ali možete ga i dosta spustiti. Pripazite samo da ga ne spustite previše kako vi ili vaši gosti ne biste o njega zapinjali.

Osim toga, vrlo popularno rasvjetno tijelo u blagovaonici su i plafonjere. One će se diskretno postaviti na strop ili zid te će odlično osvijetljavati prostor. 

Ovisno o veličini svog prostora pronađite onaj koji vam najbolje odgovara. Isti tako, imajte na umu i da postoje modeli koji se daju rasklapati pa tako možete dobiti i puno veći stol po potrebi.

Stolovi za blagovaonicu raznih vrsta

Stolovi za blagovaonici se razlikuju u više segmenata od nekih uobičajenih stolova. Prije svega, moći ćete birati između različitih veličina i oblika. Najprodavaniji su okrugli blagovaonski stolovi, a slijede ih još i kvadratni ili pravokutni. Ovisno o veličini svog prostora pronađite onaj koji vam najbolje odgovara. Isti tako, imajte na umu i da postoje modeli koji se daju rasklapati pa tako možete dobiti i puno veći stol po potrebi. Naravno, mehanizmi za to rasklapanje se razlikuju pa prije kupnje provjerite u trgovini u kakvom je mehanizmu riječ da ne biste kasnije imali problema kada ga postavite u svoj prostor.

Isto tako, možete birati i stolove za blagovaonicu od različitih materijala, a danas su tako najpopularniji:

  • Drveni
  • Metalni
  • Plastični

Svi imaju svoje prednosti i mane pa svatko treba razmisliti što mu najviše odgovara i što će mu se najbolje uklopiti u prostor. U trgovinama s namještajem pronađite veliki izbor stolova i odaberite onaj koji će se najbolje uklopiti u vašu blagovaonicu. 

U istoj kategoriji: