Košnja trave je neophodna da stvorite vlastitu zelenu oazu

Bez obzira imate li kuću, vikendicu ili poslovni prostor okružen zelenilom, morate znati da je briga o okućnici i zelenom prostoru jako bitna i da je dobro i redovno održavanje ključ uspjeha lijepih travnatih površina.

Košnja trave je jedan od najbitnijih faktora koji utječe na kvalitetu i ljepotu travnatih površina pa je bitno znati neke činjenice o njoj, naučiti kako pravilno kositi i kada to činiti. Treba poznavati i načine i vrste sjetve trave, pribor za održavanje travnatih površina, a ponešto o svemu tome možete naučiti iz ovog teksta.

Budite u toku s vremenskim dobima i uvjetima za košnju

Ako ste posadili travu i napokon uživate u njenom zelenilu jer je narasla barem 5-6 centimetara, košnja trave je neophodna.  Bitno je da ju ne posite odmah na najnižu visinu, kako bi trava bila:

  • lijepa
  • gusta
  • rasla pravilno

Ovo donekle ovisi i o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima no to ćete brzo naučiti prepoznati.

Postepeno košenje trave

Umjesto jedne košnje na željenu visinu trebalo bi postepeno snižavati visinu košnje dok se ne postigne idealna visina koja je u većini slučajeva 3 centimetra. Neke travnjake je potrebno kositi češće, a neke rjeđe, ovisno o namjeni. U većini slučajeva je dovoljna košnja trave jedanput tjedno (osim ako imate golf-teren, tada morate kositi svaki dan).

Košnja trave ovisno o temperaturi

Tijekom toplih mjeseci i ljeta bolja je viša košnja trave kako vaš travnjak ne bi izgorio i izgubio na kvaliteti zbog jakih vrućina, a isto učinite i prije hladnijih mjeseci jer ne želite imati niti previsoku niti prenisku travu tijekom zime. Posljednja košnja trave obavlja se u studenom i tada vam trava ne smije ostati previsoka jer će istrunuti ispod naslaga snijega, posebice mraza i leda.

Zalijevanje i košnja trave na najbolji način

Ako vam je travnjak vrlo bitan i želite prekrasan zeleni tepih kojem ćete se moći diviti nemojte zalijevati travnjak često i kratko već upravo suprotno – idealno bi bilo dugo i obilno zalijevanje svakih nekoliko tjedana jer se na taj način izbjegava pretjerani rast korova. Najbitnija stvar koju morate zapamtiti jest da ne zalijevate tijekom najvećih vrućina jer to uništava travnjak.

Košnja trave obavlja se popodne i neke periode tijekom dana valja izbjegavati, a to se najviše odnosi na period dok je trava mokra ili rosna jer je tada teža. Zbog toga bi vam se moglo dogoditi da vam trava ne bude ravnomjerno pokošena što može izgledati jako neprivlačno.

Briga oko kosilice

Svakako se pobrinite da su noževi na vašoj kosilici oštri jer će samim time trava zadržavati više vode, a to je dobro za njen rast i zgušćivanje. Tako će košnja trave biti pravilna. Ako niste sigurni u oštrinu tragova provjerite imaju li oštrice nekakve bijele tragove na sebi, jer ako imaju to znači da trava pušta sokove koji se zadržavaju na noževima.

Proljeće je godišnje doba koje zahtijeva najviše truda što se tiče košnje trave, pa ćete travu tada morati kositi barem jedanput tjedno, ali idealno bi bilo i dva puta tjedno. Tome pogoduju velike izmjene kišnih i sunčanih perioda koje potiču ubrzani rast trave.

Košnja trave
Košnja trave obavlja se popodne

Sijanje trave – jesenska sjetva stvara prekrasni travnjak

Ako ste razmišljali o stvaranju novog travnjaka jesensko doba je idealno vrijeme za jesensku sjetvu. Razlog tomu je:

  • visoka vlažnost trave 
  • temperatura koja pogoduje dobrom i brzom rastu trave
  • jedan od najbitnijih faktora zbog kojih bi se trebali odlučiti za sijanje trave u jesen je da u tom periodu ne raste korov, kao što je slučaj u proljeće i ljeti.
Sijanje trave
Sijanje je najlakše napraviti bacanjem sjemena na tlo

Priprema tla

Za sijanje trave potrebno je pripremiti tlo i izravnati ga, a najbitnije je kako ćete rasporediti to sjeme na pripremljenu i izravnanu površinu. Za sijanje trave potrebno je pripremiti do 3 kg sjemena trave na svakih sto kvadratnih metara, a potrebno ga je saditi na barem 1 cm dubine.

Pravilno sijanje trave

Sijanje je najlakše napraviti bacanjem sjemena na tlo koje nakon toga treba grabljati pa će se na taj način sjeme unijeti u tlo i mjestimično pokriti zemljom. Tlo se tada treba izravnati valjanjem jer će ono pomoći sjemenu da dođe u dodir s vodom i naposljetku proklije.

Ispravno sijanje trave pretvorit će vašu površinu u prekrasan travnjak u kojem ćete uživati i ponositi se njime. Ako zatrebate pomoć ili savjet u vezi vašeg travnjaka slobodno nam se obratite – naši stručnjaci su tu za vas.

Čitajte i sljedeći članak: Solarna rasvjeta idealna za uređenje okućnice

U istoj kategoriji: