Izbjegnite greške u toku krečenja

Jednostavnim savjetima profesionalno okrečite stan

Mnogi ne vole krečenje, ali to je jedna od onih stvari koja mora da se uradi. Sav nered koji se napravi tokom krečenja i tragovi kreča koji se teško skidaju, nekima predstavljaju pravu noćnu moru. Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete greške u toku krečenja i kako da zaštite namještaj i podove.

Efikasno krečite stan

Oni koji prvi put kreče vjeruju da ukoliko zalijepe traku na zid da će dobiti čistu, glatku i jednaku liniju. Ovo nije uvijek istina, a sam proces uzima toliko vremena da se ova vrsta izvlačenja linija ponekad ni ne isplati. Kada se farbaju dizajni, granice, šabloni ili bilo šta što uključuje dvije boje, lijepljiva traka je nešto što spašava vrijeme i čini da finalni rezultat bude uredan i oštar. Ipak, većina osoba koje same kreče svoju kuću će početi tako što će ofarbati zid u jednu boju, a zatim lijepiti traku po plafonu i zidovima oduzimajući sebi vrijeme, a nikakve garancije nema da će to stvarno ispasti onako kako je zamišljeno. Ono što mnogi zanemaruju jeste da jednom kada se traka odlijepi da je potrebno pregledati liniju i ofarbati tamo gdje nije savršeno ravna.

Efektniji način krečenja je da se soba ne lijepi, već da se preciznom rukom sa malo strpljenja i dobrom četkom povuče linija. Dobra četka će znatno olakšati posao i dati precizne linije, a rezultat će biti i bolji.

Za neiskusne molere, kupovina stvari za krečenja zavisi uglavnom od cijene. To vodi do toga da se skuplje četke ni ne vide već da se uzmu one najjeftinije. Ipak, četka je samo četka.

Ustvari, četki za krečenje ima nekoliko vrsta. Postoje očigledne razlike u širini i debljini četke, ali postoje i razlike koje iskusno oko primjeti kao na primjer, ugao pod kojim je četka, mekoću dlake, kao i materijal od kojeg je dlaka pravljena. Prosječan moler će trebati samo jednu četku za zidove i jednu za uglove.

Kvalitetno odrađen posao zahtjeva vrijeme

Nažalost, krečenje zahtjeva dosta vremena. Brzanje posla će samo dovesti do toga da se previše boje iskoristi, a da konačni rezultat bude loš. Evo 4 razloga zašto je to loša ideja.

  1. Previše boje stvara kapljice (curke) pa je finalni rezultat loš, a poslije je potrebno mnogo vremena kako bi se to ispravilo.
  2. Prenamočeni valjci ne mogu se okretati, pa nanosi neće biti jednaki.
  3. Prenatopljena četka ostavlja linije na zidu.
  4. Vrijeme sušenja zida koji ima na sebi više nego inače boje je produženo, a kada se osuši, boja može da pukne.

Prije nego što se počne sa krečenjem treba pregledati zid. Svako napuknuće, izbočina i tragovi od tapeta moraju se ukloniti ili zakrpiti. Kada se neravnine uklone, zid je potrebno prebrisati krpom te početi sa krečenjem. Izbjegavanjem jednog od ovih koraka, finalni rezultat će biti loš.

U istoj kategoriji: