Brojne zablude o LED rasvjeti

Tehnologije vezane uz rasvjetu su se dosta mijenjale u posljednjih nekoliko godina. Samim time se danas mijenjaju i navike potrošača. Sama LED rasvjeta se kao tehnologija počela razvijati još davne 1962.g., no trebalo je proći dosta vremena dok se nije počela koristiti u svakodnevnom životu. Tek nekih 60-ak godina kasnije, LED rasvjeta je postala sve dostupnija za široku upotrebu. Danas veliku popularnost može zahvaliti zabrani proizvodnje i prodaje žarulja sa žarnom niti u mnogim državama.

LED rasvjeta u obliku raznih žarulja

LED rasvjeta je danas lako dostupna te u trgovinama možete pronaći razne vrste žarulja. One se razlikuju po svojoj snazi, ali i veličini grla. U svakodnevnom životu najčešće se koriste e27 i e14 vrste žarulja. Cijene su još uvijek nešto više od drugih vrsta žarulja, no zbog brojnih prednosti ove vrste rasvjete, cijena je itekako opravdana. A u konačnici, uzmete li u obzir sve brojke, ostvarit ćete i uštedu.

Prednosti LED rasvjete

LED rasvjeta je prije svega među potrošačima poznata kao vrlo učinkovita i dugotrajna. I to su svakako njezine dvije najveće karakteristike. Ako ste dosad koristili žarulje sa žarnom niti, vjerojatno ste navikli na često mijenjanje žarulja. No, s LED žaruljama je situacija bitno drugačija i nećete ih morati mijenjati i nekoliko godina s obzirom na vrlo dugi vijek trajanja. Također, LED rasvjeta je i vrlo učinkovita. LED žarulje troše puno manje energije pri radu te ne emitiraju toplinu. Usporedi li se to sa žaruljama sa žarnom niti koje su oko 90% svoje energije rasipale na toplu, razlika je očigLEDna.

Zablude o LED rasvjeti

Jedna od najčešćih zabluda kada je riječ o LED rasvjeti je vezana uz razinu svjetla. Neki tako smatraju da je riječ o puno manjoj razini svjetla koju daje nego što je to slučaj kod konvencionalne rasvjete. No, ljudsko oko nije pravi pokazatelj za tako nešto. Uz pomoć posebnih mjernih instrumenata je dokazano da LED rasvjeta nudi jednaku, a u nekim slučajevima i čak bolju razinu svjetlosti u odnosu na tradicionalnu rasvjetu.

Druga zabluda vezana je uz uštedu s obzirom na početnu cijenu LED žarulja. Koristite li u svom domu LED žarulje, kroz duži vremenski period morat ćete ih vrlo rijetko zamijeniti. U tom istom periodu biste morali zamijeniti puno više žarulja sa žarnom niti. Prema toj računici, kroz duži vremenski period ostvarit ćete značajnu uštedu, bez obzira na početni veći trošak LED žarulja.

Želite novi izgled svoje kupaonice? Onda pročitajte članak na tu temu tako da slijedite linku.

U istoj kategoriji: