Dizalica topline za bazen je učinkovito rješenje za vaš bazen

Dizalica topline vrlo je moderan i ekološki prihvatljiv način grijanja koji se bazira na smanjenju troškova grijanja kroz smanjenje potrošnje električne energije. Ovaj način grijanja prostora je sve rašireniji i popularniji, a svoju primjenu pronašao je i u zagrijavanju vode u bazenu.

Dizalica topline za bazen radi na istom principu kao i dizalica topline za grijanje stambenih jedinica: kroz grijanje okolnog zraka, ali se one ipak razlikuju po načinu rada s obzirom na to da im je i namjena drugačija. 

Što je dizalica topline?

Najvažnija razlika je smještaj jedinice za grijanje koji je u slučaju grijanja kuće postavljen tako da se unutar kuće nalazi jedna jedinica, a izvan kuće druga pa se tu govori o unutarnjoj i vanjskoj jedinici. U slučaju dizalice topline za bazen, obje jedinice za grijanje se nalaze izvan bazena, postavljene uz sam bazen. 

Toplinske pumpe ne zahtijevaju veliku brigu, ali ih je potrebno redovno održavati kroz nekoliko jednostavnih aktivnosti kao što su čišćenje ili zamjena zračnih filtera

Također moramo spomenuti i režim grijanja bazena i prostora koji se mora razlikovati s obzirom na veličinu i način korištenja jer nije isto grijati bazen i grijati stambenu zgradu.

Zašto su toplinske dizalice najbolje rješenje? 

Toplinske dizalice funkcioniraju na mnogo ekonomičnijem režimu nego ostale toplinske pumpe, a kad ih se usporedi s klasičnim električnim grijačima razlika je i više nego očita. Klasični električni grijač grijaću energiju koju je dobio iz električne energije stvara u omjeru 1:1, što znači da se od 1 kilovata struje dobiva jedan kilovat toplinske energije. 

Dizalica topline za bazen ima mnogo veću korist prilikom svog rada pa se iz iste količine električne energije može proizvesti veća količina grijaće energije. Omjer je čak četiri do pet puta veći pa toplinska dizalica proizvede četiri do pet puta više topline nego klasičan grijač uz potrošnju iste količine električne energije. 

Koji je princip rada dizalice za bazen?

Dizalica topline za bazen radi na vrlo jednostavan način. Ona preuzima toplinu iz zraka i dodatno je zagrijava te prenosi vodi u bazen. Taj je rad vrlo učinkovit, ali i dizalice se između sebe razlikuju po svojoj učinkovitosti. Ta se učinkovitost mjeri koeficijentom učinkovitosti, COP. 

COP se računa tako da se usporedi omjer snage koju dizalica isporučuje bazenu i snage koju je utrošila na svoj rad. Što je veći omjer ova dva faktora to je veći COP ili koeficijent učinkovitosti što znači da je dizalica za bazen učinkovitija, a potrošnja električne energije smanjena.

Kupnja kvalitetne dizalice

Zbog toga prilikom kupnje dizalice topline za vaš bazen morate biti orijentirani na snagu dizalice. Ako je snaga premala dizalica neće moći zagrijati vodu u bazenu, a ako je prejaka potrošit ćete više električne energije no što je potrebno, a to su sasvim nepotrebni troškovi. Dva najbitnija faktora kod odabira snage uređaja potrebnog za zagrijavanje vašeg bazena su:

  • njegova površina 
  • temperatura okoline koja utječe na temperaturu vode, hladeći je ili zagrijavajući. 

Osim zagrijavanja, dizalice topline mogu se koristiti i za hlađenje, u slučaju da se voda u bazenu zagrije na previsoku temperaturu. Tako ste uvijek u mogućnosti kontrolirati i regulirati temperaturu vode u svom bazenu, ovisno o vremenskim uvjetima. 

Dizalica topline za bazen radi na istom principu kao i dizalica topline za grijanje stambenih jedinica: kroz grijanje okolnog zraka, ali se one ipak razlikuju po načinu rada s obzirom na to da im je i namjena drugačija. 

Toplinske pumpe ne zahtijevaju veliku brigu, ali ih je potrebno redovno održavati kroz nekoliko jednostavnih aktivnosti kao što su čišćenje ili zamjena zračnih filtera na mjesečnom nivou, čišćenje prostora ventilatora i redovno servisiranje ovlaštenog servisa.

Čitajte i sljedeći članak: Orezivanje voćaka za dobar urod

Prilikom orezivanja voćke važno je pridržavati se određenih pravila u smislu vremena i načina orezivanja o čemu više donosimo u nastavku.

Prealpi je vaš partner u sezoni kupanja

Ako ste u potrazi za najkvalitetnijom opremom za bazene, adresa na koju se morate obratiti je Prealpi – tvrtku koja se specijalizirala za najbolje proizvode iz područja grijanja i hlađenja. Stručnjaci koji rade u njihovom timu besplatno će vas savjetovati o najboljim rješenjima za vaš bazen, istovremeno vam osiguravajući kvalitetne proizvode koji prate najmodernije trendove i koji donose iznimne uštede u vaš budžet.

Ako ste u potrazi za najkvalitetnijom opremom za bazene, adresa na koju se morate obratiti je Prealpi – tvrtku koja se specijalizirala za najbolje proizvode iz područja grijanja i hlađenja.

Online trgovina

Prealpi online trgovina nudi različitu vrste opreme za bazen, uključujući dizalice topline, a osim toplinskih pumpi ovdje možete kupiti i vrhunske klimatske uređaje japanskog proizvođača Hitachi. Grijanje i hlađenje bazen proizvođač apsolutno dominira, što će vam potvrditi i vrhunski stručnjaci.

Osim informacija o proizvodu koji vas zanima dobit ćete kompletnu uslugu vezanu uz taj proizvod, od pomoći što odabrati, raznih preporuka o održavanju do savjeta o povećanju učinkovitosti kupljenog proizvoda.

Ako razmišljate o kupnji toplinske pumpe slobodno se obratite timu stručnjaka tvrtke Prealpi, koji će vam objasniti zbog čega su one najbolje rješenje za vas, kolika je njihova učinkovitost i zašto se smatraju odličnim ekološkim rješenjem.

U istoj kategoriji: