Orezivanje voćaka za dobar urod

Svi koji imaju voćke  i uređuju okućnicu znaju koliko je važno kontinuirano se brinuti o voćkama kako bi one bile zdrave i u konačnici davale dobar urod. Jedan od ključnih procesa kako bi se to dogodilo je i orezivanje voćaka. Ono započinje nakon tri do pet godina od formiranja uzgojnog oblika voćke kako bi se postiglo održavanje željenog oblika, odnosno kako bi se regulirao odnos rasta i rodnosti voćke. 

Prilikom orezivanja voćke važno je pridržavati se određenih pravila u smislu vremena i načina orezivanja o čemu više donosimo u nastavku.

Bolja ventilacija voćke

Jedna od važnih komponenti za održavanje dobrog rasta i uroda voćke je njezino redovno orezivanje voćaka koje omogućuje da krošnja diše, ali i da sunčeva svjetlost može doprijeti do njezinog centralnog dijela omogućujući formiranje rodnih pupoljaka i u konačnici veći urod. 

Prilikom orezivanja voćke važno je pridržavati se određenih pravila u smislu vremena i načina orezivanja o čemu više donosimo u nastavku.

Redovitim orezivanjem voćke osim navedenog prevenira se i pojava različitih bolesti, kao i raznih štetnika i nametnika. S ovim procesom kod nekih voćaka potrebno je krenuti neposredno nakon njezine sadnje. 

Proljetno orezivanje voćaka

Osim redovitog, u agronomskoj praksi poznato je i tzv. sanitarno orezivanje voćaka. Naime, ono se izvodi kada otpadne svo lišće na voćkama, no ukoliko nemate voćnjak već tek nekoliko voćki, ovo možete odgoditi do proljeća. Tada kreće i redovito uređivanje okućnice prije početka ostale vegetacije. Pojedinci koji imaju velike voćnjake ovaj postupak obavljaju u jesen jer je to zahtjevan i dugotrajan posao. 

Sanitarno orezivanje voćaka možete obaviti i u jesen na način da ćete ukloniti sve suhe i slomljene grane ili pak one koje imaju simptome oboljenja od neke bolesti ili ste na njima primijetili postojanje nekog nametnika. Odlučite li se ipak čekati do proljeća, potrebno je pričekati do kraja veljače ili početka ožujka, no i to valja odrediti s obzirom na specifične vremenske prilike područja na kojem živite. Ako se orezivanje voćaka obavi prerano, a vrijeme je vrlo hladno, može doći do smrzavanja pupoljaka.

Jedna od važnih komponenti za održavanje dobrog rasta i uroda voćke je njezino redovno orezivanje voćaka koje omogućuje da krošnja diše.

Uklonite crpitelje vode i energije

Ključna napomena svih stručnjaka vezana uz postupak orezivanja, odnosi se na nužnost uklanjanja svih vertikalnih grana. Tome je tako zbog toga što su vertikalne grane najčešće te koje samo crpe vodu i energiju voćke te na njima nikada ne dolazi do razvoja rodnih pupoljaka. Samim tim ove grane umanjuju rodni potencijal cijele biljke. 

Osim njim, važno je ukloniti i grane koje se preklapaju, odnosno raščistiti one dijelove voćke na kojima se stvara sjena i na kojima sunce ne može prodrijeti do središta voćke. Tek učinjeno na ovaj način orezivanje voćaka može biti uspješno te rezultirati dobrim rastom i urodom. A to će ujedno doprinijeti uređenju okućnice vašeg doma.

Osigurajte si dobar alat za brigu o voćkama

Kao i prilikom izvođenja bilo kojih drugih radova tijekom uređenja okoliša i tijekom gore navedenog postupka vrlo je važno imati dobar alat. Alat su u ovom slučaju najčešće:

  •  Škare
  •  Pila

Ovi alati prvenstveno moraju biti oštri kako prilikom orezivanja voćaka ne bi došlo do cijepanja grana. 

Osim toga, vrlo je važno dezinficirati alat kako ne bi došlo do prijenosa bolesti s jedne voćke na drugu. Dezinfekcija alata može se obaviti uz pomoć alkohola ili uz pomoć upaljača. Nakon samog orezivanja voćke vrlo je važno mjesto reza kod debljih grana premazati voćarskim voskom kako na mjestu reza ne bi prodrli patogeni i nametnici.

Odlično rješenje za sve one koji nemaju vremena ili znanja za uređenje okoliša je unajmljivanje tvrtki koje nude razne agronomske usluge. 

Prepustite stvari profesionalcima za uređenje okoliša

S obzirom na to da uređenje okoliša zahtijeva veliko znanje, trud, ali i vrijeme, brojni su oni koji uslijed svakodnevnih obveza nemaju vremena za obavljanje ovih poslova, no ne žele se odreći svog malog biljnog carstva. Odlično rješenje za sve one koji nemaju vremena ili znanja za ove i slične poslove je unajmljivanje tvrtki koje nude razne agronomske usluge. 

Osim što će svojim znanjem, iskustvom i savjetima pomoći u uređenju okoliša, uštedjet će vam vrijeme, ali i novac. Naime, tvrtke koje se bave uređenjem okoliša sav potreban posao obavljaju svojim alatima što znači da vi u isti ne morate ulagati. 

Prednost ili teret posjedovanja okućnice

Posjedovanje doma i okućnice san je mnogih, a posebno onih koji žive u velikim gradovima ili u stanovima, bez obzira na njihovu veličinu. Ipak, posjedovanje okućnice podrazumijeva i uređenje okućnice koje nije najjednostavniji posao. 

Naime, kako bi se okućnica sredila i uvijek izgledala lijepo ključno je kontinuirano brinuti o njoj, posebno ukoliko postoji travnjak ili voćke u njemu. Kako bi sve izgledalo kako treba važno je imati dobre alate za uređenje okoliša, ali i određena znanja o održavanju biljaka koje posjedujete.

U istoj kategoriji: