LED reflektori za odličnu rasvjetu

U posljednje se vrijeme prilikom uređenja domova i okućnica sve više pažnje posvećuje rasvjeti koja je do nedavno bila zapostavljen segment uređenja doma. Dolaskom novih stilova uređenja rasvjeta je postala sve bitnija, a posebna se pažnja počela obraćati na jačinu osvjetljenja. 

U tom smislu, upravo zbog odlične jačine osvjetljavanja, LED reflektori postali su vrlo popularni, a samim tim i logičan izbor sve većeg broja korisnika. Zadovoljstvo korisnika ove vrste rasvjetnih tijela rezultiralo je pojavom sve većeg broja modela na tržištu pa je ponekad njihov izbor vrlo izazovan.

Svoju popularnost u uređenju i osvjetljavanju doma LED reflektori mogu prvenstveno zahvaliti svojoj jedinstvenoj tehnologiji koja pruža veću razinu osvjetljavanja od one koju su pružale klasične žarulje sa žarnom niti ili pak fluorescentne žarulje.

Nova tehnologija rasvjete

Svoju popularnost u uređenju i osvjetljavanju doma LED reflektori mogu prvenstveno zahvaliti svojoj jedinstvenoj tehnologiji koja pruža veću razinu osvjetljavanja od one koju su pružale klasične žarulje sa žarnom niti ili pak fluorescentne žarulje. Njihova specifičnost nalazi se u LED diodama koje proizvode jaču svjetlost, a koje su uz to iznimno izdržljive i trajne zbog čega razina osvjetljenja nikada ne slabi već je do samog kraja postojana. 

Stručnjaci naglašavaju da LED svjetla imaju vijek trajanja od čak 30 000 sati svjetlosne energije što je znatno duže od energije koju daje klasična rasvjeta. Isto tako, ovu tehnologiju karakteriziraju i iznimno kvalitetni materijali izrade koji su dugotrajni i čvrsti. Zato gotovo nikada ne dolazi do lomljenja ili pucanja LED svjetla kao što je to slučaj kod klasične rasvjete.

Ekološka opravdanost LED rasvjete

Još jedna od velikih prednosti LED reflektora je i to što se oni izrađuju od recikliranih materijala zbog čega se u njima nikada ne mogu pronaći elementi koji su štetni za čovjeka ili okoliš. Upravo zbog toga LED svjetla smatraju se jednim od najboljih odabira rasvjete za sve one koji su ekološki osviješteni te koji brinu o okolišu. 

Također, nakon korištenja LED reflektora, moguće ih je reciklirati na za to predviđenim mjestima čime se također smanjuje mogućnost bilo kakve štete za okoliš. S druge strane, klasične žarulje nerijetko bivaju bačene s miješanim komunalnim otpadom ugrožavajući tako okoliš.

Posebno su popularni LED reflektori sa senzorom koji dodatno štede električnu energiju jer se zbog senzora pale samo kada detektiraju pokret u svojoj blizini.

Isplativo dugoročno ulaganje u kvalitetno osvjetljenje

Jedna od glavnih zamjerki LED reflektorima je svakako njihova cijena. Naime, svi modeli LED rasvjete u početku se čine vrlo skupim ulaganjem, posebno ukoliko se usporede primjerice cijenama klasičnih modela. Ipak, uzme li se u obzir činjenica da LED reflektori troše puno manje električne energije, a daju puno veću razinu osvjetljenja od klasičnih reflektora i rasvjete, računica postane jasna – oni su iznimno dobro dugoročno ulaganje. Njihovim korištenjem ćete štedjeti električnu energiju, a imat ćete iznimno dobro rasvjetu. 

Također, LED reflektori ne zahtijevaju nikakvo održavanje tijekom korištenja čime su i troškovi održavanja maksimalno smanjeni. Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju da ne odustanete od ove te vrste LED svjetala čim vidite njihovu cijenu, nego da razmislite o svim prednostima koje oni nude te uštedama i ekološkoj dobrobiti kojoj doprinose.

Modeli sa senzorom za pokret

Kada je riječ o ovoj vrsti rasvjete, jedan od najpopularnijih modela su svakako oni za vanjsku upotrebu koji se postavljaju na fasade kuća i stanova kako bi rasvijetlili mračne dijelove i prevenirali padove i ozljede nastale hodanjem u mraku. Posebno su popularni LED reflektori sa senzorom koji dodatno štede električnu energiju jer se zbog senzora pale samo kada detektiraju pokret u svojoj blizini. 

Osim toga, takvi modeli osim zaštite od padova i ozljeda u mraku, djeluju i kao sigurnosni element jer vam paljenjem senzora daju do znanja da je netko u blizini. Upravo zbog toga, valja razmisliti o minimalnom dodatnom ulaganju i kupnji modela sa senzorom koji će dodatno zaštititi vas i vašu imovinu, a ujedno i dodatno uštedjeti električnu energiju, odnosno vaš novac.

Sve većom spoznajom o prednostima LED rasvjete, LED svjetla postaju prisutna u gotovo svim domovima.

Nevidljiva rasvjeta

U posljednje vrijeme vrlo su popularni i ugradbeni LED reflektori koji se podjednako ugrađuju u unutarnje i vanjske prostore. Kada je riječ o unutarnjim prostorima tada se najčešće ugrađuju:

  • u stropove kao glavno svjetlo
  • u ormare ili kuhinje kao dodatno skriveno svjetlo za lakše snalaženje 

U vanjskim se pak prostorima najčešće ugrađuju u vrtovima ili dvorištima kao pomoćno svjetlo ugrađeno u pod, najčešće pored staza kojima se hoda kako bi se olakšalo hodanje po mraku.

Najpopularnija rasvjetna tijela

Sve većom spoznajom o prednostima LED rasvjete, LED svjetla postaju prisutna u gotovo svim domovima. Upravo zbog svoje popularnosti, dolaze u raznim oblicima i izvedbama pa ih možemo pronaći kao glavna svjetla u blagovaonicama i dnevnim boravcima, kao reflektore u vanjskim i unutarnjim prostorima ili pak kao skrivenu, ugradbenu, najčešće pomoćnu rasvjetu. 

Također, LED svjetla mogu se koristiti i u dekorativne svrhe kada dolaze u raznim bojama svjetla ili kada osvjetljavaju umjetnine.

U istoj kategoriji: