Tegle za cvijeće kao dio proljetne opreme

Dolaskom proljeća i toplijih dana, osim redovitih procesa velikog čišćenja kuća i stanova, na red dolazi i sređivanje dvorišta i terasa. U ovo vrijeme većina ljudi kupuje i sadi cvijeće, a posebni ljubitelji koji već posjeduju zavidnu kolekciju cvijeća i bilja presađuju svoje bilje. 

S obzirom da su tegle za cvijeće vrlo važan segment u sadnji i presađivanju kao i u daljnjem životu cvijeća i bilja, vrlo je važno prilikom kupnje značajnu pažnju obratiti i na njihov odabir. U nastavku teksta donosimo vam neke ključne savjete za lakši odabir.

S obzirom da su tegle za cvijeće vrlo važan segment u sadnji i presađivanju kao i u daljnjem životu cvijeća i bilja, vrlo je važno prilikom kupnje značajnu pažnju obratiti i na njihov odabir.

Materijali izrade posuda za cvijeće

S obzirom na važnost tegle za cvijeće koja uz odabir primjerenih sadnica, zemlje i dobro pozicioniranje biljaka ima veliku važnost, vremenom se i njihova proizvodnja proširila pa tako danas postoji velik broj različitih vrsta. Neke od glavnih vrsta i onih koje se najviše kupuju su:

  • Keramičke 
  • Metalne 
  • Plastične
  • Glinene 

Odabir svake od navedenih vrsta prvenstveno ovisi o vrsti cvijeća ili bilja koju ćete u nju saditi jer će o tome u konačnici ovisiti i uspjeh vašeg uzgoja. Osim ovih vrsta, za sadnju više biljnih vrsta uvijek možete odabrati i žardinjere.

Estetski najprihvatljivije tegle za cvijeće

Od svih prethodno navedenih, keramičke tegle za cvijeće estetski su najprihvatljivije te se najlakše uklapaju u svaki prostor i stil uređenja interijera ili eksterijera. Ipak, s obzirom na to da se sadnja cvijeća i bilja ne temelji na estetici, ova vrsta ipak ima i neke nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je to što nema otvora na njihovom dnu koji služi za drenažu viška vode. Naime, ukoliko tegla za cvijeće nema otvor za drenažu viška vode, taj višak vode nema gdje ići zbog čega se on zadržava na dnu tegle i time šteti korijenu biljke što nerijetko dovodi do njezinog propadanja. 

Upravo zbog toga za sadnju u ovu vrstu savjetuje se saditi biljke koje ne zahtijevaju puno vlage kao i one biljke koje ne rastu brzo te nisu velike jer ćete u tom slučaju vrlo brzo morati mijenjati posudu za cvijeće i morati ga presaditi u veću. Ukoliko vam se neka keramička baš sviđa i ne možete joj pronaći zamjenu, cvijeće uvijek možete najprije posaditi u plastičnu teglu za cvijeće koja ima otvore za drenažu, a onda nju staviti u keramičku. Na taj način vaše će cvijeće biti sigurno od propadanja uslijed vlage, a vaši estetski kriteriji biti će zadovoljeni.

Od svih prethodno navedenih, keramičke tegle za cvijeće estetski su najprihvatljivije te se najlakše uklapaju u svaki prostor i stil uređenja interijera ili eksterijera.

Najpovoljniji izbor za sadnju cvijeća

Jednim od najpovoljnijih rješenja svakako se smatraju plastične tegle za cvijeće čija je cijena drastično niža u odnosu na druge vrste. Osim cjenovne prihvatljivosti, njihova prednost je i to što imaju dug vijek trajanja te su dobar izbor za skoro sve vrste biljaka. Ipak, one također imaju i nekoliko nedostataka među kojima se kao prvi ističe nedovoljna izolacija za vrijeme niskih temperatura zbog čega biljke mogu nastradati. 

Isto tako, ukoliko u njih posadite biljke koje traže puno vlage, s obzirom da plastika ne upija niti propušta vlagu, može doći do propadanja korijena biljke zbog visoke vlažnosti. S druge pak strane, ova karakteristika plastike kao materijala onemogućuje prebrzo isušivanje zemlje. Upravo zato sami procijenite odgovara li vam ova vrsta.

Upotpunite romantični ugođaj u vrtu ili dvorištu

Kada govorimo o uređenju eksterijera, tada primat svakako imaju glinene tegle za cvijeće koje svojim izgledom uvelike doprinose prirodnom i romantičnom ugođaju na svakoj terasi ili dvorištu. Stručnjaci savjetuju da se u njih sade biljke koje ne zahtijevaju veće količine vode jer upijaju vodu zbog čega bi vaša biljka mogla ostati bez vode. 

U tom smislu u njih je najbolje saditi sukulente ili kaktuse kojima treba malo vode. Još jedno upozorenje odnosi se na zimsko održavanje, a odnosi se na to da ih za vrijeme niskih temperatura unosite na toplo jer bi pod utjecajem niskih temperature mogle puknuti.

Osim isključivo dekorativnog karaktera, žardinjere mogu biti i vrlo funkcionalne pa ih tako nerijetko možete vidjeti na terasama kafića ili zgrada gdje služe kao živa ograda kombinirajući obje svoje karakteristike.

Žardinjere kao dekorativni i funkcionalni element

Jedna od vrsta koja je u posljednje vrijeme zanemarena su svakako žardinjere za cvijeće. To su veće posude za cvijeće, najčešće pravokutnog oblika, u kojima se sadi jedna ili više vrsti bilja. Žardinjere za cvijeće danas imaju i druge oblike te služe kao dekorativni element u prostoru. 

Osim isključivo dekorativnog karaktera, žardinjere mogu biti i vrlo funkcionalne pa ih tako nerijetko možete vidjeti na terasama kafića ili zgrada gdje služe kao živa ograda kombinirajući obje svoje karakteristike.

U istoj kategoriji: